TATJANA POKRAJAC PAPUCCI

Priprema se nova slikovnica plodne istarske autorice: Kraljevna u paučinastoj haljini

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


Tatjana Pokrajac Papucci jedna je, uz Daniela Načinovića, od najplodnijih autorica za djecu iz Istre.

Brojna su njezina ostvarenja nagrađena - nerijetko su to dvojezična, ili višejezična izdanja, a kako je sama rekla, »kada mašta i inspiracija krenu, put od ideje do realizacije nije dugačak«.

U izdanju Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika u pripremi je slikovnica »Kraljevna u paučinastoj haljini« uz ilustracije Davida Ivića, inače poznatog dizajnera koji je zadužen za prijelom brojnih djela u izdanju ovoga ogranka.

Knjiga će imati opseg od 44 stranice u meko lijepljenom i šivanom uvezu.

Njezina su djela inače, što se tiče književnosti za djecu, među najdojmljivijima što se estetske komponente tiče, a sve njezine knjige odlikuju se likovno-estetskim i odgojno-obrazovnim kvalitetama, sa stalno prisutnom didaktičkom po(r)ukom koja nije nametljiva, ali se kroz igru i specifičnost priče stalno provlači kroz tekst.

Slikovnice za djecu moraju svoje čitatelje poticati prije svega na razmišljanje, ali i na uočavanje te na izražavanje, prije svega na ono verbalno, te utječu na emocionalni razvoj i usvajanje estetskih stavova/mišljenja, odnosno uče razlikovati što je lijepo te prosuditi na njima primjeren način o ljepoti određene knjige.

Još davno je talijanski filozof Benedetto Croce izjavio, u širem smislu, da čista umjetnost (l’arte pura) nije namijenjena djeci, a dan-danas se smatra da je takva književnost djeci itekako potrebna.

Zastupljena je u udžbenicima za niže razrede osnovne škole a stotinjak radova objavljeno joj je u dječjim časopisima SMiB, Radost, Zvrk, Tintilinić i drugima.

Prvijenac »Stonoga bosonoga« ilustrirana zbirka poezije, pobjednik je Međunarodnog književnog natječaja Parole senza frontiere – Riječi bez granica.

Zbirka poezije »Mašta čini svašta« pisana je književnim jezikom, čakavskim narječjem i s prijevodom na talijanski jezik. Posebno priznanje žirija Međunarodnog književnog natječaja »Internationaler Kinder und Jugendbuchwettbewerb« (Austrija) – 2011. godine dodijeljeno je priči »Mala slikarica«, kasnije objavljenoj u obliku dvojezične slikovnice »Mala slikarica – la piccola pittrice«.

U nakladi Hrvatskog društva književnika i djecu i mlade objavljene su zbirka dječje poezije »Zašto baš to?« te zbirka čakavske poezije »Iščen bićve«, a uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Godine 2017. je u nakladi Grada Rovinja objavljena dvojezična priča »Andana i bijeli Jure – mala priča o Rovinju«. Španjolska nakladnička kuća Circulo Rojo je 2017. objavila ilustriranu zbirku priča i poezije »La pequeña pintora – cuentos y poesias«.

Na 4. Festivalu dječjih umjetnosti FEDU – Sarajevo 2018, bajci »Karakol je gol« dodijeljena je Planet Bajka – 1. nagrada za najljepšu bajku 2018. godine.

Godinu kasnije, 2019. objavljene su joj dvije knjige. U nakladi Iris Illyrice objavljen je kratki dječji roman »Hirovita Mara i Brbljava Ara (ilustratorica Željka Mezić), a Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika objavio je nagrađenu bajku – slikovnicu »Karakol je gol« (ilustracije Davor Ivić).

U nakladi Iris Illyrica 2021. objavljena je slikovnica Pokrajac Papucci »Kako je tuga postala radost« (ilustracije Željka Mezić), a priča je 2017. osvojila 3. nagradu stručnog žirija Međunarodnog književnog natječaja »Internationaler Kinder und Jugendbuchwettbewerb« (Austrija). Zatim, 2022. je u nakladi Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade objavljena slikovnica »Kreketava bajka« (ilustrirala Željka Gradski).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater