gradska knjižnica i čitaonica

Otvorena trodnevna manifestacija "Pula čita". Doznajemo detalje trodnevnog programa

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Drugo izdanje manifestacije "Pula čita" otvoreno je u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Tijekom tri dana trajanja, kako je rekla koordinatorica programa u knjižnici Iva Lanča Joldić, održat će se 18 programa za sve dobne skupine, kako organizirano za školske i predškolske skupine, tako i za građanstvo, i to u prostorima Središnje knjižnice u Kandlerovoj, u Dječjoj knjižnici u Smareglinoj te u Kandlerovoj ulici gdje će se održavati javna čitanja učenika i studenata.

Manifestacija je počela čitanjem Marulića, budući da je to njegova godina, što je vrlo sugestivno i zanimljivo uradio Valter Roša, koji je na poučan, ali ujedno i zabavan način govorio o Maruliću i o njegovim kapitalnim djelima.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Poznati kantautor Bruno Krajcar uglazbio je stihove Ujevića te neizostavnog Balote u svojoj uvijek posebnoj, originalnoj interpretaciji.

- Prošle smo godine započeli s ovom manifestacijom i to milenijskom fotografijom na pulskome Forumu, i lani je to bila iznimno dobro posjećena trodnevna manifestacija, posvećena svim ljubiteljima lijepe riječi kako bismo na što zanimljiviji način približili čitanje svim dobnim skupinama. Želimo omogućiti i bolju i veću vidljivost knjižničarima. Moramo se pohvaliti da bilježimo sve veći broj članova knjižnice, u svim ograncima je sve više korisnika, ali i sve više programa te škola i vrtića sudjeluje u svim programima, kazala je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nadia Bužleta.

Pozdravne je riječi uputila i Emina Popović Sterpin, gradska pročelnica za kulturu i razvoj civilnog društva.

- Živimo u vremenima kada je važna promocija navika čitanja, a premda se govori da se sve manje čita, treba spomenuti da postoje brojne inicijative za promicanje čitanja, posebice kod najmlađih gdje su vidljivi pozitivni pomaci, stoga hvala našoj knjižnici i vrijednim djelatnicima, kao i svim ustanovama u kulturi za promidžbu čitanja, rekla je Popović Sterpin.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Sudionici ove manifestacije su: Julijana Matanović, Snježana Banović, čiji će susret moderirati Đorđe Matić, Igor Beleš, Tea Tulić, Kašmir Huseinović i Andrea Petrlek Huseinović, Zoran Maljković, Jan Bolić, ilustratorica Lila Prap, Petra Valković, Valter Roša, učenici TOŠ "Giuseppina Martinuzzi", Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, djelatnici INK – Gradskog kazališta Pula, JU Pula Film Festival i Kino Valli, Arheološki muzej Istre, studentice i studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i mentorica Irena Mikulaco te Daniel Mikulaco iz Pulske podružnice Matice hrvatske, djelatnici Osrednje knjižnice Celje. Programi će biti posvećeni Maruliću, ali i Ivani Brlić-Mažuranić te Gervaisu.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Odmah nakon otvorenje umjetnički voditelj Istarskog narodnog kazališta Matija Ferlin čitao je učenicima produženog boravka 1. a i 1. b OŠ Tone Peruška na radionici "Čitamo (s) najmlađima: Kazalište".

Na samome otvorenju učenici iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu priredili su pravu literarnu kavanu - spoj gastronomije i književnosti uz knjižničarku Željku Kondić Dabo.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Manifestaciju podupiru Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater