"OVCA U KUTIJI" U PAZINU

Prvi put u Hrvatskoj predstavljene slikovnice za odrasle


Međunarodni festival slikovnica "Ovca u kutiji", koji se ovog tjedna, od ponedjeljka do petka, održava u Pazinu, po prvi put u Hrvatskoj predstavlja domaće slikovnice za odrasle. U utorak je tako u pazinskoj Galeriji Društva likovnih stvaratelja otvorena izložba ilustracija iz prve tri takve slikovnice iz biblioteke Vrata u podrum, koje je objavila zagrebačka nakladnička kuća Knjiga u centru. Ovdje se ne radi, pojasnio je urednik biblioteke Zoran Pongrašić, o stripovima, već baš o slikovnicama, ali takvima koje ni u kojem slučaju ne bi smjele doći u ruke djeci. Ne radi se, naravno, kako je objasnila voditeljica festivala Ovca u kutiji Ana Đokić, ni o pornografiji, što bi neki iz pojma "slikovnica za odrasle" očekivali, već o brutalnim životnim pričama koje jezgrovito, oporim crtežom i uz malo teksta, donose simbolične ili sasvim konkretne priče iz svijeta odraslih, s nemalom dozom društvene kritičnosti.

Medij za sve generacije

Osim što su na zidovima galerije izložene ilustracije iz ovih slikovnica u velikom formatu, na konopcu u galeriji vise i sve tri slikovnice kako bi ih posjetitelji mogli prolistati i pročitati i osobno se uvjeriti kakav se to novi žanr pojavio u hrvatskoj kulturi i nakladništvu. Prva je od te tri slikovnice "Najružniji čovjek u kraljevstvu" s ilustracijama Dalibora Talajića i tekstom Darka Macana, prema jednoj njegovoj starijoj priči. Crno-bijelim crtežom na razmeđi estetike gotičkih fresaka i horor filmova ova slikovnica priča priču o taštini, ljubomori i sposobnošću nošenja s vlastitom nesrećom. Druga je slikovnica "Superstar" prema motivima priče prerano preminule spisateljice Milice Lukšić koju je ilustrirao Franjo Anžlovar, a riječ je o modernoj urbanoj priči o proroku koji je u današnje doba, poput nekoć Isusa, propovijedao ljubav i zbog toga postao žrtva režima. Treća slikovnica naslova "Zato što gledamo" nastala je od teksta Silvije Šesto i ilustracija Štefa Bartolića; jedina je iz ovog serijala u boji, a govori o nemoći društva pred nasiljem i o licemjerju spram nesreće koja se događa nekom drugom. Slikovnice za odrasle predstavljene su i u večernjem programu u srijedu, čime ovaj festival vrlo uspješno promiče slikovnice kao medij za sve generacije, što se i u svijetu dosta rijetko viđa.

Kreativne radionice i predstave

Osim niza predstavljanja slikovnica i njihovih autora iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Venezuele, Bosne i Hercegovine te Italije, u sklopu festivala održavaju se i kreativne radionice, a navečer glumci kazališne družine Pinklec & Medley Teatar na pazinskom Trgu slobode izvode predstave s Petricom Kerempuhom kao glavnim likom koje jednako zabavljaju djecu i odrasle. U pazinskim izlozima postavljena je izložba slikovnica koje se predstavljaju na ovogodišnjem Festivalu, na Trgu slobode postavljen je i sajam slikovnica, a programi festivala Ovca u Kutiji se osim u Pazinu predstavljaju i u Novigradu, Cerovlju, Lupoglavu, Umagu, Karojbi, Kopru i Trstu. (Davor ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom