"MALA ŠKOLA EKONOMIJE"

Slikovnica pulske autorice Slavice Lončarić O EKONOMIJI - LAKO I JEDNOSTAVNO


Slikovnica "Mala škola ekonomije" pulske autorice Slavice Lončarić promovirana je nedavno u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Zajednički projekt

Kako sastaviti Ugovor o štednji znanja, kako pripisati kamatu ili čak platiti zateznu kamatu - sve su to na druženju s autoricom u Dječjoj knjižnici naučili učenici 4.a i 4.b razreda OŠ Vidikovac, a dan kasnije u Središnjoj knjižnici učenici trećih razreda OŠ Kaštanjer.

Slikovnicu su ilustrirali učenici tada 2.b (sada već 4.b) razreda OŠ Vidikovac pod mentorstvom učiteljice Jasminke Turčinov, dok je autorica crteža na zadnjim koricama Lana Lončarić, učenica OŠ Kaštanjer. Tekst slikovnice bio je sastavni dio zajedničkog projekta Knjižnice i Ekonomske škole Pula "Mala gospodarska abeceda". Projekt je uspješno realiziran 2013. godine uz pomoć Ministarstva kulture RH.

"Mala škola ekonomije" plod je suradnje učeničkih zadruga Kažun iz Ekonomske škole Pula (voditeljica Slavica Lončarić, prof. mentor) i Svevid iz OŠ Vidikovac (voditeljica Jasminka Turčinov, učiteljica). Obje učeničke zadruge osnovane su 2015./2016. godine, a već bilježe značajne rezultate.

Istraživački rad

Ideja za izradu slikovnice proizašla je iz istraživačkog rada Barbare Kalister, učenice 4.a razreda Ekonomske škole Pula, koja je na Državnom natjecanju zadruga u Zadru 2017. osvojila drugo mjesto u kategoriji istraživački radovi, pod mentorstvom prof. Lončarić.

Nakladnici Male škole ekonomije su Ekonomska škola Pula i Gradska knjižnica i čitaonica Pula, urednica je Nela Načinović, recenzentica Branka Mamula, grafičko-likovna urednica Jasminka Turčinov, a lektorica Foška Rajković.

Slavica Lončarić po struci je profesorica ekonomske skupine predmeta, a zaposlena je u pulskoj srednjoj Ekonomskoj školi. Autorica je triju knjiga za djecu - slikovnica "Svađalice" (1994.), "Mali štediša" (2000.) i "Ljubav u loncu" (2001.)

Dok su njezine pjesme za odrasle prije svega ljubavne i refleksivne, one za djecu odlikuje didaktička funkcija i vedrina. Uvijek su u sugestivnoj, osebujnoj simbiozi s vrlo lijepim i djeci primjerenim ilustracijama, koje karakteriziraju jarke boje i naglašeni kolorit.(Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of