katarina radetić

Pulska book-tuberica preporučuje knjige za zimske dane

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Kratki zimski dani uz niske temperature idealni su za druženje s knjigom. Pulska book-tuberica, Katarina Radetić, koja je bila i jedna od prvih book-tuberica u Hrvatskoj, preporučila nam je nekoliko knjiga. Po struci je diplomirana filmska i televizijska redateljica, a ima svoj YouTube kanal »knjigajse«.

Puna kuća knjiga

- Sve je to krenulo 2019. godine, na proljeće, kada se obilježavao Svjetski dan knjige. Iako sam diplomirala režiju, ljubav prema knjigama oduvijek je bila velika, imala sam puno knjiga od ranoga djetinjstva, kupovala sam ih, posuđivala, roditelji su me zezali da će se kuća srušiti, koliko knjiga imamo. Spoj moga posla, odnosno kazališne i filmske režije te dobro poznavanje audio i vizualne umjetnosti plus ljubav prema knjigama bili su presudni kada sam odlučila pokrenuti taj kanal gdje donosim recenzije knjiga. Bila sam prva book tuberica, ili zasigurno jedna od prvih, sada je to po malo krenulo, navodi ova simpatična book-tuberica koja preporučuje knjige s engleskog govornog područja te domaće autore, u velikoj većini beletristiku za odrasle, a ponešto i knjiga za djecu i mladež.

Ističe da preferira »živi« odnos s knjigom, opipati je, pomirisati, tako da manje koristi e-knjige te ponešto i audio-knjige. Čita i u originalu s engleskog, voli potom pročitati i prijevode, a što se žanrova tiče, ne voli baš krimiće i ljubiće, barem ne one klasične, a omiljeni joj je autor Gabriel Garcia Marquez.

Što se tiče lektirnih naslova, najdraži su joj »Therese Raquin« Emila Zole i Flaubertova »Madam Bovary«.

Priznaje i da joj neke knjige nikada nisu »legle«, a neke su joj »legle« nakon drugog čitanja.

Recimo i da je 2011. upisala Školu filma pri Pulskoj filmskoj tvornici gdje snima svoj prvi kratki film »Čovjek u boji«, koji je prikazan na dva festivala i dobio dvije nagrade. Tijekom djetinjstva bila je članica Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula.

Ovoga puta preporučuje knjigu »Oduvijek živimo u dvorcu« Shirley Jackson.

- Ovaj je roman kultni klasik američke književnosti. Nakon strašnog i skandaloznog slučaja trovanja u nekada velebnoj i brojnoj obitelji Blackwood – ostaju tek tri člana. Starija kćer Constance optužena je za ubojstvo, no sud je zaključio da je nevina. Mlada Merricat obožava svoju sestru i nakon skandala jedina je koja, iz velike i nekoć otmjene kuće, izlazi u grad. Stanovnici grada mrze preostale Blackwoodove i žele da odu. Unatoč tome, dvije sestre žive sretnim i mirnim životima uz strica Juliana kojemu je trovanje zauvijek narušilo zdravlje. No, nakon što jednoga dana na vrata pokuca nepoznati rođak, i useli se u kuću, postaje jasno koliko su Blackwoodovi čudna obitelj i kako misteriji i opasnost bruje ispod površine, navodi Radetić.

Godina opuštanja

»Moja godina odmora i opuštanja« djelo je Ottesse Moshfegh.

Glavna junakinja romana ima sve što društvo kaže da bi netko trebao imati kako bi bio sretan: mnogo novaca i stan u bogatoj njujorškoj četvrti, mlada je, zgodna i mršava te visoko obrazovana nasljednica.

- Usprkos tome ona je neutješna i nesretna. Ne samo da su joj nedavno umrla oba roditelja i da ima dečka koji je iskorištava, već je i njezin odnos s jedinom prijateljicom koju ima iznimno toksičan. Stoga se ona odlučuje uz pomoć psihijatrice upitnog morala dokopati ogromnog broja tableta i spavati godinu dana. Ovaj roman progovara o mentalnom zdravlju i očekivanjima društva.

»Sitnice koje život znače« knjiga je koju potpisuje Lorenzo Marone.

- Roman je to koji pršti humorom i životnom mudrošću. Sedamdeset i sedmo godišnji Cesare vrlo je vitalan i još uvijek gladan života. Oduvijek je znao uživati i sebično si je ispunjavao želje što čini sadašnji odnos s njegovom odraslom djecom nategnutim. Cesare živi sam no, jednoga se dana u susjedni stan doseljava mladi par te on ubrzo otkriva kako muškarac fizički zlostavlja svoju suprugu. Cesare joj odlučuje pomoći i izaći iz svoje sebične kukuljice te se među njima stvara neočekivano prijateljstvo. Progovarajući o teškim temama ovaj će vas roman natjerati na razmišljanje, dok će vas s druge strane zaraziti glađu za životom, zaključuje.

»Stvari koje padaju s neba« knjiga je Selje Ahava. Finski je roman podijeljen na četiri priče o jednoj obitelji.

- Djevojčica Saara živi sa svojim roditeljima koji renoviraju kuću sve dok iz vedra neba na glavu Saarine majke ne padne komad leda i usmrti je na mjestu. Saara i njezin otac useljavaju se kod njegove sestre, tetke Annu koja je osvojila najveći zgoditak na lutriji i sada živi u dvorcu. Tetka Annu daje sve od sebe kako bi se brinula za brata i nećakinju, sve dok jednoga dana opet ne osvoji isti zgoditak i zaspe na tri tjedna. Taj čudnovat događaj pokreće priču koja nas vodi tragom mnogih jednako začudnih, a istinitih priča koje su se ljudima doista dogodile. Ovaj roman u sebi nosi mnogo nadrealnih, a mogućih elemenata koji potvrđuju izreku o tome kako život piše romane, misao je book-tuberice.

Fantastična bića

»Fantastična bića Istre i Kvarnera« knjiga je Borisa Perića i Tomislava Pletenca.

- Autori u ovoj knjizi eseja predstavljaju i istražuju nadnaravna bića našeg poluotoka i Kvarnera. Progovaraju o štrigama, psoglavcima, morama i krsnicima, orku i bazilisku. Pitaju se od kuda dolaze vjerovanja u njih, tko su oni i kakve moći i oblike posjeduju, ali i kako ih se riješiti. Ova knjiga otvara vrata u magičan i zaboravljeni svijet koji je nekada nastanjivao umove naših starih, a danas svijet folklora i fantastike. Ne morate poći daleko kako biste otkrili čaroliju, beštije i nadnaravna bića – provirite iza prvog ugla, zaključuje simpatična booktuberica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum