NOVE KNJIGE: MARTINA DAMIANI I FABRIZIO FIORETTI

Vrijedno djelo o nedovoljno poznatim publikacijama


U prvom dijelu knjige opisana su glavna obilježja svakog od tih listova/časopisa te književna strujanja uz navođenje suradnika, dok drugi dio donosi detaljnu analizu svih književnih sadržaja, kao i poezije i proze zastupljene u raznim brojevima

Martina Damiani i Fabrizio Fioretti autori su nedavno objavljene knjige "I contenuti letterari nei periodici italiani dell'Istria (1846-1918) (Književni sadržaji u talijanskoj periodici u Istri od 1846. do 1918.) koja je objavljena pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

Knjiga je usredotočena na određivanje uloge književnih sadržaja koji su bili zastupljeni u talijanskoj periodici u Istri tijekom razdoblja Habsburške monarhije. Predmetno razdoblje ide od 1846. godine, kada izlazi "L'Istria" Pietra Kandlera, pa sve do 1918. kada istarski teritorij pripada Italiji.

Detaljna analiza

U prvom dijelu knjige opisana su glavna obilježja svakog od tih listova/časopisa te književna strujanja uz navođenje suradnika, dok drugi dio donosi detaljnu analizu svih književnih sadržaja, kao i poezije i proze zastupljene u raznim brojevima.

Autori ističu da brojni časopisi su prestajali izlaziti tijekom godina zbog financijskih problema, jer je tiskanje takve vrste publikacije bilo skupo, a učestalo ti troškovi nisu bili pokriveni prodajom, kao što su to pokazali dokazi o slanju obavijesti čitateljima da plate pretplatu. No, pretplatnici nisu tada mogli biti brojni jer se te publikacije nisu tiskale u velikoj nakladi.

Književni sadržaji su prisutni i u novinama koje nisu bile deklarirane kulturnim.

Kulturni prilozi u tjedniku "L'Istria", koji je izlazio od 1846. do 1852. promovirali su istarsku tradiciju s temama iz geografije, umjetnosti, jezika, ali i povijesti, a urednik je bio Pietro Kandler.

U "Il popolano dell'Istria" (1. listopada 1850. - 2. rujna 1851.) koji je utemeljio književnik i političar iz Vižinade Michele Fachinetti, brojni su književni sadržaji, što se očituje u velikom broju recenzija, te zastupljenosti poezije i proze.

"La Provincia dell'Istria" rođena slijedom inicijative Carla Combija, izlazila je od 1. rujna 1867. do 16. prosinca 1894., a književni su sadržaji predstavljali konstantu toga izdanja, koji je imao društvenu ulogu.

Potom je tu bio niz listova koji su izlazili vrlo kratko, poput "L'Aurora di Pola", u svega dva broja, 16. i 23. travnja 1870., te "Neptun" (28. svibnja 1871. - 6. travnja 1872.), koji se suprotstavljao "Il pensieru" (28. ožujka 1871. - 30. ožujka 1872.).

Edukativni su časopisi bili "Eco dell'Arena" i "Il Maestro del Popolo". "L'Eco dell'Arena" je definiran kao edukativni-znanstveni-politički i komercijalni list koji je izlazio od 4. travnja 1874. do 20. lipnja 1874., a zanimljivost ovoga časopisa koji je bio gotovo nedostupan za analizu jest da su i čitatelji sudjelovali u njegovom stvaranju. "Il Maestro del Popolo" donosio je pak didaktičke i moralne eseje, ali puno toga je bilo kompilirano iz drugih listova.

Edukativna komponenta

Dvotjednik "L'Unione" iz Kopra koji je izlazio od 9. listopada 1874. do 25. rujna 1881, donosio je apolitične sadržaje koji su ipak promovirali patriotizam.

Tu su analizirani i časopisi za poljoprivredu. Prvi pravi književni časopis prema ovim istraživanjima je "Il Risorgimento" koji je izlazio od 15. rujna 1878. do 29. lipnja 1879., a edukativnu je komponentu imao list "La sveglia" (8. travnja 1876.), a izašao je samo jedan broj.

Tu je govora i o Marcu Tamaro i novinarstvu u Poreču, kao i o listovima "Patria" iz Kopra i "La Scolta" iz Rovinja, a dvojezični njemačko-talijanski časopis "Pola" izlazio je od 1. studenog 1883. do 24. prosinca 1885.

Autori, Damiani i Fioretti, su djelatnici Odjela za talijanistiku pulskog Filozofskog fakulteta.

(Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of