"knjigajse"

Donosimo preporuke pulske booktuberice za zimske mjesece

| Autor: Priredila Vanesa BEGIĆ
Katarina Radetić (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Katarina Radetić (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Katarina Radetić pulska je diplomirana filmska i televizijska redateljica, jedna od prvih booktuberica u Hrvatskoj, koja ima svoj YouTube kanal "knjigajse". Za hladne zimske mjesece podijelila je s nama književne preporuke.

Rijetko koji autor piše gorko-slatke životne priče tako dobro kao Fredrik Backman. Ako među autorima tražite prijatelja, preporučam da se odlučite upravo za njega.

Britt-Marie je uspjela proživjeti više od pola svog života, a da nikada nije učinila nešto za sebe. Rado se stavila u sjenu svoga supruga i brinula se za njegovu djecu iz prvog braka. On je postao vrlo uspješan i počeo kući nositi velike novce, međutim po putu je zaboravio Britt-Marie tretirati kao suprugu.

Njegova su se djeca odselila te je Britt-Marie ostala sama sa svojim opsesivnim čišćenjem i mnogim tugama iz prošlosti.

No, jednoga dana kada njezin suprug prestane skrivati da ima ljubavnicu Britt–Marie napokon odluči da je bilo dosta! Zaposli se prvi puta u životu, preseli se sama na drugi kraj rodne Švedske i čak postane nogometna trenerica u tom malom i ekscentričnom, zaboravljenom i siromašnom mjestu.

U šezdesetim godinama života Britt–Marie nauči biti dio zajednice, stekne prijatelje, ali i ono što je najvažnije; nauči stavljati sebe na prvo mjesto.

Ovaj feel–good roman opustit će vas i nasmijati istovremeno progovarajući o istinama suvremenog života.

Katie Brenner mlada je djevojka koja živi u Londonu, "ganja" karijeru i na društvenim mrežama svoj život prikazuje savršenim… nikako ne spominje da živi u groznom stanu s groznim cimerima, jedva spaja kraj s krajem i svakoga dana satima putuje na posao na kojemu je posve neprimjetna i iznimno zavidna na životu svoje šefice i poznate poslovne žene Demeter.

Sve postane još mnogo gore kada Katie dobije otkaz i bude primorana vratiti se životu na farmi, daleko od Londona.

Tati pomaže pokrenuti posao glampinga, a onda se na tom istom glampingu pojavi nitko drugi nego Demeter koja je Katie dala otkaz.

Katie sada ima priliku osvetiti se svojoj bivšoj šefici, ali i vidjeti njezin savršen i glamurozan život izbliza. Ubrzo počne pitati što je uopće loše s ne tako savršenim životom, ali i ono što je mnogo važnije: što je doista taj savršen život kojemu naizgled svi težimo?

Želite li da vas knjiga prestravi, ne morate posezati za hororom – dovoljno je pročitati ovaj klasik.

Svijet u kojemu živi Winston Smith iznimno je leden svijet u kojemu nitko nikome ne vjeruje, pa tako ni roditelji svojoj djeci. Sve je puno laži, manipulacije i velike otuđenosti koja dovodi do posvemašnje usamljenosti.

Winston radi kao državni službenik u Ministarstvu istine gdje svakoga dana uništava stare i stvara nove povijesne činjenice kako bi se službena povijest slagala sa službenom politikom.

Međutim, on svojim ponašanjem ni na koji način ne smije pokazati da shvaća što radi jer misaona policija promatra sve građane putem tv-ekrana koji nije moguće isključiti.

Winston se ipak odlučuje oduprijeti totalitarizmu te se on i njegova ljubavnica Julia pokušavaju priključiti podzemnom opozicijskom pokretu. Ubrzo se pokaže da partija ima moć izbrisati svaki komadić individualizma i zdravog razuma.

Sally Rooney pošlo je za rukom dočarati toksičan odnos dvoje mladih ljudi.

U ovom brutalno iskrenom romanu pratimo dvoje likova Marianne i Connella. Njihove povezane živote pratimo kroz godine uz velike vremenske skokove. Marianne je u srednjoj školi poznata kao čudakinja, uvijek je sama s nosom u knjizi te je iznimno inteligentna.

Connell je, s druge strane, popularan igrač ragbija čija mama radi za Marianneinu imućnu, ali problematičnu obitelj.

Njihova se ljubavna priča s vremenom mijenja; od tajne do otvorene veze, od prekida do ponovnog spajanja. Njih dvoje nisu nužno najbolji jedno za drugo, ali su neporecivo privučeni jedno drugome i ne mogu se odvojiti niti kasnije u životu kada se njihove uloge zamijene te Connell postane samotnjak, a Marianne ona popularna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini