komercijala niti vjetar nisu zameli ljubav

Donosimo neke od najljepših naslova knjiga i filmova za zaljubljene

| Autor: Vanesa Begić
»Doručak kod Tiffanyja«

»Doručak kod Tiffanyja«


Valentinovo i ljubav svugdje oko nas. Komercijalna komponenta jača i naglašenija nego ikada - paketi za wellness, trgovački centri puni raznih plišanaca, sve crveno, vatreno, strastveno, romantični sljedovi ručkova, večera. A umjetnost, koja je desetljećima, stoljećima nadahnjivala čovječanstvo svojim po(r)ukama o ljubavi, je li je malo potisnuta od silnog komercijalnog karaktera?

Interpretacija vječne potražnje

Znamo dobro da je motiv ljubavi u književnosti prisutan od njezinih (pra)početaka i to u najrazličitijim oblicima. Književnost je od pamtivijeka opisivala ljubavi, mahom one nesretne; umjetnici, pisci, često pišu upravo kada su imali nesretna iskustva.

O ljubavi su pisali autori i autorice, u poeziji, prozi, dramama, komedijama, a kroz godine radile su se liste i liste najljepših i najznačajnijih ljubavnih romana i najromantičnijih filmova za Valentinovo, i naravno, svaka je lista, svaka misao drukčija, sve je to stvar »feelinga«.

Šarm HollywoodaŠarm Hollywooda

Dante i njegova Beatrice i duboka, misaona interpretacija te ljubavi u njegovim stihovima, koji nisu niti malo lagani za shvaćanje, posebice srednjoškolcima, Petrarca i Laura, Kanconijer koji je potom nadahnuo autore iz raznih zemalja - i kod nas su djelovali petrarkisti, te Boccaccio i Fiammetta.

»Patnje mladog Werthera«, u svojoj (nesretnoj) priči o ljubavi može biti i filozofski, misaoni, introspektivni roman, ali i ljubavni. Pri tome ne treba zaboraviti na »Annu Karenjinu« ili »Madame Bovary«, ili pak »Ljubav u doba kolere«, gdje se pripovjedač tehnikom flashbacka vraća u prošlost, u doba epidemije kolere kada su se Florentino i Fermina zaljubili.

Ljubav je, kada se o književnosti govori, nerijetko i sinonim za sestre Bronte. Charlotte i »Jane Eyre« uz koji su odrasle brojne generacije te Emily i »Orkanski visovi« i priča o sve samo ne običnoj ljubavi.

Pasternak i »Doktor Živago« također moraju pronaći mjesto na ljestvici ljubavnih romana, a »Doručak kod Tiffanyja« Trumana Capotea puno je poznatiji, a i sretniji, u filmskom ostvarenju u režiji Blakea Edwardsa gdje ljubav između Holly Golightly i Paula Varjaka, odnosno predivne Audrey Hepburn i Georgea Pepparda dobiva taj poseban sretan završetak uz kišu u potrazi za bezimenom mačkom uz glazbu »Moon River« Henryja Mancinija.

Klasična i novija ostvarenja

Kada smo već kod filmova, recimo i da je za stotu godišnjicu filma, koju je svijet obilježio 1995. godine, niz svjetskih filmskih kritičara izabrao najljepše ljubavne parove iz sedme umjetnosti.

Veličanstvena sedmorka su bili (a po mnogima su i dalje): Spencer Tracy i Katherine Hepburn, Humphrey Bogart i Lauren Bacall, Clarke Gable i Carol Lombard, Elizabeth Taylor i Richard Burton, James Dean i Anna Maria Pietrangeli, Mary Pickford i Douglas Fairbanks te Vincent Minelli i Judith Garland.

Richard Gere i Julia Roberts u filmu »Zgodna žena«Richard Gere i Julia Roberts u filmu »Zgodna žena«

A što se tiče novijih ostvarenja? »Pretty Woman« iz više ne tako recentne 1990., »Romansa u Seattleu« iz koje godine kasnije, »Prije svitanja«, po nekima i »Forrest Gump«, iako ne u klasičnom obliku, »Ja u ljubav vjerujem«, »Titanic«, razni filmovi s Meg Ryan, Juliom Roberts… Pri tome »Zameo ih vjetar«, »Casablanca«, »Mostovi okruga Madison«, »Love story« i niz drugih ostaju vječni. No, za svakoga se nađe ponešto.

Danas, možda uz knjigu, možda uz film, možda glazbu, ali zasigurno s nekim koga volimo, valja provesti ovaj dan...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of