Ivica i Marica na daskama pulske kazališne kuće

Uvijek aktualna bajka bez granica

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Peter Uhan/www.ink.hr)

(Snimio Peter Uhan/www.ink.hr)


Janko i Metka odnosno Ivica i Marica odigrani su u četvrtak navečer na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula.

U ovoj neverbalnoj predstavi u režiji Andreja Jusa, glumili su Žiga Udir, Anuša Kodelia, Dušan Teropšič, Maja Poljanec Nemec, Dušanka Ristić i Medea Novak. Bajke su atemporalne, mijenjaju se nazivi protagonista, no prema teoriji poligeneze koju zastupa Edward Taylor vjeruje se da sve potječu iz iste prapriče te da imaju iste korijene koji se potom modificiraju ovisno o podneblju i kulturi.

Ivica i Marica jedna je od najpoznatijih europskih bajki. Mogu se interpretirati kao svojevrsna metafora ljudskog rasta, odrastanja, jačanja, ali i svojevrsne introspekcije, pa i katarze kod gledatelja na jedan sasvim poseban način. Protagonisti, neovisno o tome zvali se Ivica i Marica ili Janko i Metka kreću na put kao djeca, a vraćaju se kao praktički odrasle osobe. Put, susreti i osobe koje su susreli zauvijek su ih promijenili. Prikazana je snaga dobrote koja je jača od zla, a sve to na neverbalan način, uz govor tijela i pokreta, koji su nadomijestili narativni dio onim nenarativnim koji je također trebao održati snagu same radnje.

Iako dan-danas neki smatraju da su bajke zastarjeli žanr, da više nisu "in", sudeći po reakcijama oduševljenih mališana koji su stalno ispitivali roditelje koliko ima zlih vještica, one su itekako aktualne te djeca ih i dalje vole i željno iščekuju.

Specifičnost predstave za predškolsku djecu i onu nižih razreda je u tome što likovi u njoj ne govore, te ovdje do izražaja dolazi vizualna slika, koja uspijeva prodrijeti do dječje mašte koja potom tu priču (re)interpretira.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of