SURADNJA PULSKOG I RIJEČKOG KAZALIŠTA

KAD JE STAO SVIJET: Najavljena premijera melankolične komedije u srijedu u INK-u, a u Rijeci 26. veljače

| Autor: Mladen RADIĆ
Scena s predstave "Kad je stao svijet" (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Scena s predstave "Kad je stao svijet" (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


U Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula danas se novinarima predstavila ekipa predstave "Kad je stao svijet" koju na tekst Puljanke Dore Delbianco u ovom kazalištu režira proslavljeni redatelj Vito Taufer, a nastaje u koprodukciji INK-a s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Praizvedba ove melankolične komedije, kako je jučer opisana, održat će se u srijedu 16. veljače u INK-u u 20 sati, a premijera u Rijeci na programu je u subotu 26. veljače. Reprize u Puli održat će se u četvrtak i petak 17. i 18. veljače u 20 sati.

Dora Delbianco (Snimio Dejan Štifanić)

Dora Delbianco (Snimio Dejan Štifanić)

Autorski tim čine još i dramaturginja Dina Vukelić, scenograf Dalibor Laginja, oblikovatelj svjetla Dario Družeta, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, autor glazbe je Mate Matišić, video projekcije napravio je Ivan Marušić Klif, a u predstavi glume Mario Jovev, Dean Krivačić, Irena Tereza Prpić, Romina Tonković, Deni Sanković, Olivera Baljak, Nika Ivančić, Aleksandar Cvjetković i Sven Šestak.

Veći dio tog autorskog i glumačkog tima predstavio se novinarima, zadovoljno komentirajući rad na predstavi za koju očekuju da će se dopasti publici. Posebno zadovoljan bio je i Marin Blažević, intendant riječkog HNK-a koji je prisutne pozdravio uz domaćine, ravnateljicu INK-a Gordanu Jeromelu Kaić i umjetničkog voditelja INK-a Luku Mihovilovića. Blažević je istaknuo da je suradnja riječkog HNK-a i pulskog INK-a jedinstvena u Hrvatskoj i da ovako dobru suradnju ne bilježe nijedna druga dva kazališta u zemlji.

Vito Tahhofer (Snimio Dejan Štifanić)

Vito Taufer (Snimio Dejan Štifanić)

Kako stoji u opisu predstave “Kad je stao svijet”, ona podjednako posuđuje od čeških humorista i harmsovskog apsurda, situacijske komike i satiričnih alata, da bi se ispisala do zavojite cjeline premrežene bizarnim situacijama. Galerija obično-neobičnih likova priziva dinamičnu ansambl-predstavu koje putovanje započinje jednim tajanstvenim nestankom, a završava u nasilnoj spirali političkog pragmatizma. Zamah ove drame ambiciozan je, ali usprkos tome što se pojavljuju predsjednici i ministri, veleposlanici i zastupnici, inspektori i novinari, pa i sâm papa, publika osjeća da je u tekstu koji na sebe nagovara nekom neuhvatljivom toplinom i šarmom koji razoružava. Ovo je priča o neobičnom slučaju kada je smrt jednog čovjeka poremetila cjelokupnu ravnotežu svijeta. Ono za što se vjerovalo da je intimna obiteljska drama poprimilo je razmjere svjetske krize, a sve je zajedno pokušala sanirati domaća hrvatska vlada. Ova komedija je 2016. osvojila Nagradu Marin Držić.

INK (Snimio Dejan Štifanić)

Ekipa predstave na konferenciji za novinare 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater