SVITLANA RUSINOVA

Učiteljica iz Odese u Puli vodi dramski studio za djecu iz Ukrajine: Predstava "Praznik Masljana" u nedjelju u Kazalištu Dr. Inat u Rojcu

  Svitlana Rusinova, koja je u Odesi vodila malo kazalište u školi, nakon ruske agresije na Ukrajinu je sa svojom obitelji našla utočište u Puli. Tu je s ukrajinskom djecom, čiji su domovi razrušeni u ratu, kreirala predstavu "Praznik Masljane", a koja govori o tradiciji obilježavanja odlaska zime i najavi proljeća

| Autor: Mladen Radić
Svitlana i Olesija Rusinova (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Svitlana i Olesija Rusinova (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Već tri tjedna u sjedištu pulskog Kazališta Dr. Inat u Rojcu intenzivno se priprema predstava "Praznik Masljana" koja će upravo u ovom prostoru biti izvedena u nedjelju, 26. veljače, u 15 sati. Cijeli projekt priprema se pod vodstvom Svitlane Rusinove koja je zbog rata iz rodne Ukrajine došla u Pulu gdje joj u realizaciji predstave pomaže kćerka Olesija, a u predstavi sudjeluju djeca iz Ukrajine koja su, kao i ona, privremeno utočište našla u Puli.

Masljana je staroslavenski praznik kojim se obilježava odlazak zime i najava proljeća. Održava se zadnji tjedan prije Velikog posta. Na praznik je uobičajeno jesti palačinke s različitim nadjevima, jer okrugla palačinka simbolizira sunce, kao i vareniki (tradicionalno ukrajinsko jelo). Ovaj praznik traje tjedan dana, a kraj prazničnog tjedna označava proštena nedjelja, kada se svi pripremaju za post i traže oprost jedni od drugih. Tako će se i u nedjelju nakon predstave moći probati palačinke po ukrajinskom receptu koje će pripremiti mame djece koja nastupaju u predstavi. Radi se o djeci koja su sa svojim roditeljima, uglavnom majkama, došla u Hrvatsku odnosno Pulu nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.

Kroz predstavu oni će prikazati ritual Masljane i u njoj će se pojaviti likovi kao što su Zima i Proljeće ili lik Masljane koja se u svom imenu odnosi na maslo i maslac s kojim se rade palačinke. Masljanu predstavlja lutka u narodnoj nošnji i u pravilu se ona spaljuje kako bi se prizvalo proljeće da brže dođe, no u nedjelju ona se ipak neće spaliti.    

Svitlana Rusinova i njena obitelj u Puli su devet mjeseci, a inače je radila u Odesi gdje je vodila malo kazalište u školi, tako da je tamo radila s djecom. Kada je došla u Pulu vidjela je da ovdje ima dosta ukrajinske djece te je poželjela raditi s njima i naći im mjesto gdje bi oni mogli međusobno razgovarati na svojem jeziku i stvarati.

- To su djeca koja se više ne mogu vratiti kući jer su im domovi uništeni u ruskoj agresiji, priča nam Rusinova na ukrajinskom dok njena kćerka Olesija strpljivo prevodi. "Na jednoj probi jedna curica je rekla 'Nemam više kuću. Moja kuća je uništena. Moj otac sada živi u garaži'. Drugi dječak rekao je da ni on nema kuće, jer je nestala, uništena u ratu, priča potresena Svitlana.

Ipak, ubrzo joj se osmijeh vraća na lice.

- Kada sam počela raditi s djecom u Puli, njihovi roditelji govorili su mi da su im djeca jako tiha, stidljiva, da neće ništa raditi, no nakon nekoliko proba su se raspričali i otvorili. Roditelji me sada pitaju "Što ste to napravili s našom djecom? Ovo nisu naša djeca! Naša djeca su tužna i zatvorena, a ova su vesela i otvorena!" Sretni su i zadovoljni zbog toga, oduševljeno priča Svitlana.

Mjesto za probe našli su u prostoru Kazališta Dr. Inat. Olesija, koja je nedavno baš ovdje imala premijeru svoje predstave "A kako si ti?" - u kojoj se između ostalog bavi i ratom u Ukrajini - upitala je voditelja Inata Branka Sušca može li njena mama tu napraviti studio za djecu na što je Sušac odmah pristao.

- Vrlo smo zahvalni Branku da imamo priliku biti tu i raditi s djecom, kaže mama Svitlana.

Olesija ističe da je njeno srce i dalje u Ukrajini kamo se spremna vratiti čim rat završi. "Teško je, ne možeš ništa dok si ovdje. Radiš predstavu o ratu u Ukrajini, ali shvaćaš da je ovo tek kap u moru. Tvoji prijatelji koji su u vojsci tamo svaki dan vide smrt i to je vrlo teško. Kada vidite Ukrajinca koji se smije to ne znači da se osjeća dobro, kao i u mojoj predstavi. Stres je naša svakodnevnica, ali polako počinjemo međusobno razgovarati i organizirati događaje. Sada imamo veliku ekipu Ukrajinaca u Puli koji rade da bi pomogli Ukrajincima u Ukrajini", kaže Olesija.

Jedna od majki čije dijete glumi u glumačkom studiju je i Olga, slikarica koja pomaže na predstavi a izrađuje dekoracije koje će se vidjeti u predstavi u nedjelju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater