MEDULIN

Zelena zastava eko škole zavijorila i u dvorištu Osnovne škole Dr. Mate Demarina

Cilj programa je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u svakodnevni život učenika i osoblja škole. Zadaća Eko-škole je odgojiti današnje naraštaje osjetljivima na pitanja okoliša jer će upravo oni donositi odluke o razvoju društva u ovom stoljeću. Program je zamišljen u svrhu provedbe smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitavih škola

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
Zelena zastava u dvorištu škole

Zelena zastava u dvorištu škole


U dvorištu Medulinske osnovne škole dr. Mate Demarina, polovicom lipnja podignuta je Zelena zastava, simbol i prestižni eko-status kojeg je ova škola stekla još lani, ali se zbog odsutnosti učenika, epidemioloških mjera i drugih nevolja uzrokovanih epidemijom zastava podigla jučer, na oduševljenje svih prisutnih. Eko-škole su program Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš - FEE (Foundation for Environmental Education) utemeljene 1981. godine pri Vijeću Europe, dok je nacionalni koordinator Pokret prijatelja prirode "Lijepa naša".

Srebrni status

U Zakladu za odgoj i obrazovanje za okoliš do sada je uključeno 27 europskih država punopravnih članica i nekoliko vaneuropskih država.

Cilj programa je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u svakodnevni život učenika i osoblja škole. Zadaća Eko-škole je odgojiti današnje naraštaje osjetljivima na pitanja okoliša jer će upravo oni donositi odluke o razvoju društva u ovom stoljeću. Program je zamišljen u svrhu provedbe smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitavih škola. Program Eko-škola jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovnog školskog programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Ovakav pristup pomaže učenicima shvatiti važnost zaštite okoliša u svijesti svakog pojedinca. Posebna pozornost pridaje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog iskorištavanja energije i vode, te uređenju školskog okoliša.

Zelena zastava u dvorištu škole

Podsjećamo da škola u Banjolama prestižni certifikat ima od 2012. godine, te trenutno ima srebrni status. Negdje oko 1870. godine otvorena je javna škola u selu i, s manjim prekidima zbog ratnih prilika, nedostatka učitelja i ogrjeva, djeluje kontinuirano do danas. Prvi je učitelj bio Franjo Zec s otoka Krka. Nastavni jezik bio je talijanski sve do 1881., kada se uvodi hrvatski. U početku je školovanje bilo obvezno samo za dječake, a djevojčice su morale plaćati školovanje ako su se htjele obrazovati. Tako je bilo do 1890./91., kada školovanje postaje obvezno za svu djecu. Razred je bio samo jedan (mješovit, kombiniran).

Privatna zgrada

Škola je bila smještena u staroj privatnoj zgradi, za koju se plaćao najam. Krajem stoljeća školu je pohađalo oko 150 djece. Sljedećih desetljeća škola otvara još razreda, ovisno o broju učitelja i obrazovnom raslojavanju učenika. Godine 1918. nakon talijanske okupacije nastava se opet počinje održavati na talijanskom jeziku, što traje sve do oslobođenja. Novu školsku zgradu Talijani podižu 1931. godine, a u funkciji je i danas.

Od jeseni 1945. u školi se otvara i niža gimnazija za učenike Medulina i okolnih mjesta. Nakon 2. svjetskog rata nastavnih pomagala uopće nije bilo, čak je i dio klupa za učenike posuđen. Bilo je poteškoća u praćenju nastave jer su učenici prije pohađali talijanske škole. Školska se knjižnica prvi put spominje školske godine 1948./49. u smislu nabave dva paketa knjiga. Iste je godine organizirana i školska kuhinja s toplim doručkom. Sljedećih godina nastava se osuvremenjuje uvođenjem novih nastavnih pomagala u praksu (dijaprojektor, mikroskop, radioprijemnik, ormarić s kemikalijama i sl.).

Uređuje se okoliš škole: teren iza škole pošumljen je sadnicama bora i čempresa; osposobljeno je igralište za nogomet, odbojku te neke lakoatletske discipline.

Škole u Šišanu i Ližnjanu prvi se put spominju kao područne škole matičnoj u Medulinu školsku godinu 1957./58., mada su one i prije godinama postojale kao kotarske škole.

Šk. god. 1961./62. priprema se osamostaljenje škole te se prvi put zapošljava tajnica škole Anica Cukon. Tada su prvi put donesena i Pravila škole (kao glavni akt njenog samostalnog egzistiranja) te Pravilnik o raspodjeli osobnog dohotka. Ti su dokumenti 1. 1. 1962. postali važeći. Tako je Školski odbor prvi put samostalno raspisao natječaj za popunjenje radnog mjesta.

Novo ime škole 

U međuvremenu škola je preimenovana iz Osnovna škola Medulin u Osnovna škola dr. Mate Demarina, po slavnom sumještaninu, koji je ostao zapamćen kao vrstan pedagoški djelatnik i metodičar, znanstvenik, pisac, povjesničar, kroničar. Svečanost povodom preimenovanja i otkrivanje biste dr. Mate Demarina u holu škole zbilo se 28. 5. 1999. Područna škola Ližnjan 2006. god. dobila je status eko-škole, kao prva područna škola u Republici Hrvatskoj kojoj je to uspjelo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini