alkohol i bonton

Istina ili mit: Je li zaista zdravo popiti rakiju prije jela?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ispijanje čašice-dvije rakije prije jela običaj je kod kuc´e ili u restoranu, ali ova navika navodno ne potiče apetit i ne poboljšava okus jela, kako mnogi tvrde, piše N1. 

Alkoholno piće prije jela može pomoćiprobavi, ali samo ako izaberete pravo. Rakija to nije.

Rakija može samo pokvariti jelo, baš kao i probavu, tako što će šokirati želudac.

Ipak ako popijete gorko pic´e u malim gutljajima, nec´ete zatvoriti okusne pupoljke vec´ ih pripremiti, a osim toga stimulirat ćete želučane sokove i olakšati probavu hrane, piše Punkufer.hr.

Piće i bonton

Zbog toga, umjesto ljutih kratkih pića, premabontonu za stolom, možete piti biljne, gorke napitke koji u sebi imaju malo alkohola.

Ne birajte ništa slatko jer možete dobiti kiselinu pa takva pic´a sačuvajte za kraj obroka, odnosno desert.

Prema legendi, ritualno ispijanje gorkih napitaka prije jela zbog poticanja probave datira još iz antičke Grčke kada je otac medicine, Hipokrat, preporučio ritualno ispijanje aromatiziranog gorkog vina prije jela. Povijest bilježi takvu kulturu u drugim drevnim civilizacijama koje su koristile gorka, lagana alkoholna pic´a u istu svrhu: od Asiraca do Egipc´ana i Tatara.

Aperitiv je postao popularan tek krajem 18. stoljeća, a posebno je zaživio u Italiji. Pic´a kao što su vermut, martini i campari s vremenom su postajala sve popularnija, a ubrzo su nastale i njihove varijacije.

Što je digestiv?

Digestivi se piju na kraju obroka da bi se stimulirala cirkulacija i poboljšala probava. I dok c´e Francuzi preporučiti neki konjak, dobru rakiju ili Chartreuse (kartuzijanski biljni liker), Talijani preferiraju rakiju od grožđa, gorki amaro, Fernet-Branco (gorki liker koji sadrži više od 40 biljaka i začina poput aromatične smole, rabarbare, kamilice, kardamoma, aloje, šafrana, kantariona i drugih).

Na kraju obroka Nijemci nazdravljaju likerima kao što su Kräuterlikör i Underberg dok u Španjolskoj i Portugalu dominiraju ojačana vina. Za koje god pic´e se odlučite, budite nježni prema svom zdravlju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom