blagdan sv. florijana

Danas je Međunarodni dan vatrogasaca. U Istri je aktivan i popriličan broj vatrogaskinja koje se hrabro suočavaju sa svim izazovima

| Autor: Petra Stefanović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Danas se obilježava Dan vatrogasaca i njihovog zaštitnika Sv. Florijana. Tim se povodom diljem zemlje organiziraju razna predstavljanja vatrogasaca i upoznavanje javnosti s njihovim radom, ali i prosvjed u Zagrebu kako bi se donijeli propisi vezani za radnopravni položaj profesionalnih vatrogasaca, kao i izjednačavanje plaća vatrogasaca u državnoj službi i onih u lokalnim i regionalnim službama. Vatrogasci su jedni od najpodcjenjenijih profesija, a istovremeno, od vatrogasaca se često zahtijeva velika hrabrost pri opasnim intervencijama u spašavaju života i imovine.

U analizama raznih zanimanja, često se analizira i zastupljenost muškaraca i žena. I iako pri spomenu vatrogasaca rijetko kad je prva pomisao na vatrogaskinje, i u vatrogastvu su one zastupljene, doduše u dosta manjem postotku nego njihovi muški kolege.

Hrvatska vatrogasna zajednica objavila je podatke o udjelu žena u profesionalnom i dobrovoljnom vatrogastvu na području Republike Hrvatske po županijama.

U njihovim redovima tako četvrtinu kadra (25 posto) čine žene, od čega najviše njih u Sisačko-moslavačkoj (34 posto), Međimurskoj (33 posto) i Virovitičko-podravskoj županiji (30 posto). Od priobalnih županija, najviše je žena na području Primorsko-goranske (21 posto) i Istarske županije (19 posto).

U dobrovoljnim vatrogasnim društvima žene čine desetinu operativnog članstva. Najviše članica ima Grad Zagreb (21 %), potom Koprivničko-križevačka (14 %) i Međimurska županija (13 %). Istra ni ovdje ne podbacuje pa je tako uz Šibensko-kninsku županiju (8 posto) pri vrhu po članstvu (od priobalnih županija) dobrovoljnih vatrogaskinja s 12 posto ženske operative.

Oni gase požare, spašavaju zarobljene u kućama, vozilima, liftovima, izbavljaju životinje iz provalija i još mnogo toga. Sve su to vatrogasci. A s njima i hrabre vatrogaskinje. Svim vatrogaskinjama i vatrogascima čestitamo Međunarodni dan vatrogasaca, i neka ih Sveti Florijan čuva!

Inače, na razini države u DVD-ima ima 28.739 operativnih članova, dok je profesionalnih vatrogasaca u javnim vatrogasnim postrojbama i DVD-ovima 3476. U prosjeku bilježe 30 tisuća intervencija na godinu. U mirnodopskim intervencijama u Hrvatskoj na dužnosti je poginulo 25 vatrogasaca, od čega 12 u Kornatskoj tragediji 2007. godine.

Sveti Florijan

Rođen u 2. 3. stoljeću, kao mladić se pridružio rimskoj vojsci i napredovao do čina časnika. Carevi Maksimilijan i Dioklecijan su ga voljeli zbog sposobnosti rješavanja problema i tzv. "mekih" vještina u radu s ljudima.

No, problem je predstavljala njegova vjera. On je otvoreno bio kršćanin u vrijeme kada je vladala netrpeljivost prema njima. Odbijao je zapovijedi cara da progoni kršćane i nije se htio odreći vjere čak i kada mu je bila ponuđena povišica i promaknuće. Zbog neposlušnosti osuđen je na smrt spaljivanjem.

Između 900. i 955. izgrađen je samostan Sv. Florijan nedaleko njegova groba, a 1138. postaje zaštitinik Poljske nakon što je papa Lucije lll. odobrio zahtjev kralja Kazimira i krakovskog biskupa. Njegove se relikvije i dalje čuvaju u Krakovu.

Osim što je zaštitnik vatrogasaca, Sv. Florijan poseban je i za zagrebačku nadbiskupiju obizrom da je njezin drugotni zaštintnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini