treća dob

U 8 podružnica 750 članova: Umirovljenici Pazinštine žele da se novi Dom za starije otvori čim prije

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
(Foto Gordana Čalić Šverko)

(Foto Gordana Čalić Šverko)


Strateški cilj kojeg su u Udruzi umirovljenika Pazinštine postavili u prethodnom četverogodišnjem razdoblju, izgradnja je novog Doma za starije u Pazinu koji je dovršen, no nije otvoren zbog nedostatka radne snage, što znači da ne prestaje obveza umirovljenika da se uključe kako bi što prije bio u funkciji na korist svih kojima je potreban, kroz sve oblike institucionalnog i vaninstitucionalnog djelovanja.

O novom Domu za starije, prenio je predsjednik Udruge umirovljenika Pazinštine Damir Črnja, bilo je govora na nedavno održanoj sjednici Skupštine.

Akcije

Umirovljenička udruga Pazinštine koja djeluje u sklopu Matice umirovljenika Hrvatske kao krovne organizacije, broji oko 750 članova, a djelatnost se odvija organizacijski kroz osam podružnica: Grad Pazin, općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sv. Petar u Šumi i Tinjan.

Među umirovljenicima se osjeća apatija prema svim oblicima organiziranog djelovanja u društvu, ali s određenim konkretnim akcijama koje se namjeravaju provesti u idućem razdoblju, u umirovljeničkoj udruzi nadaju se da će taj trend preokrenuti u pozitivnom smjeru, kazao je Črnja.

U proteklom jednogodišnjem razdoblju ostvaren je čitav niz aktivnosti, organizirana su druženja, zabave i izleti, humanitarne aktivnosti, sporski susreti. Uoči božićno-novogodišnjih blagdana sve su podružnice bile uključene u aktivnosti podjele prigodnih darova potrebitima, zajedno s gradskim i općinskim strukturama, svaki ovisno o financijskim mogućnostima.

Zdravstvene aktivnosti, mjerenje tlaka i šećera u krvi u prostorima udruge obavljaju se redovito svake druge srijede u mjesecu, a tijekom svibnja i lipnja prošle godine, u suradnji s proizvođačem slušnih aparata Bontech Poslovnicom Rijeka, bilo je organizirano i mjerenje sluha u Pazinu, Lindaru, Tinjanu i Motovunu. Odaziv umirovljenika je bio dobar.

Tijekom godine organizirane su radionice. Jednom mjesečno, u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Rijeci, s mentorima profesorima i studentima završne godine fakulteta, organizirala se stručna pomoć oko raznih pitanja koje muče umirovljenike u ostvarivanju prava na mirovinu, starosnu, odnosno obiteljsku mirovinu te svih ostalih pitanja iz imovinsko-pravnih odnosa, vlasničkog prava i slično.

Svakog prvog četvrtka u mjesecu vanjski suradnik-pravnik daje savjete za sve članove koji su ostvarili svoja mirovinska prava u Italiji. Stručna pomoć besplatna je prvenstveno članovima udruge te umirovljenicima s područja grada i općina Pazinštine.

Prema europskim ekonomskim kriterijima umirovljenička populacija u Hrvatskoj živi na granici siromaštva te je četvrta u Europi po siromaštvu i u dogledno vrijeme ne vidi se bitnog pomaka niti poboljšanja. Prosječna mirovina od 491,34 eura je samo 43 posto od prosječne plaće u Hrvatskoj, a za usporedbu mirovine su prije desetak godina iznosile 50 posto prosječne plaće. Svaki dodatni komentar, mišljenja su u umirovljeničkoj udruzi, je suvišan.

Planovi

Programom rada za ovu godinu predviđeno je pojačati rad na učlanjivanju novih umirovljenika i njihovom aktivnom uključivanju u realizaciju programa. U sektoru socijale i zdravstva predviđena je suradnja s Centrom za socijalnu skrb, Crvenim križem za program Dnevnog boravka, Domom zdravlja za mjerenje tlaka i šećera u krvi, kontrola sluha, predavanja o zdravlju i prehrani te organizirani boravak u toplicama.

Umirovljenici će aktivno sudjelovati u izradi kriterija za korištenje Doma za starije osobe, odnosno programa poludnevnog boravka koji treba početi s radom tijekom ove godine. Planiraju se pokrenuti i aktivnosti kroz Klub umirovljenika Pazinštine u novom prostoru Doma za starije koji bi Grad Pazin trebao osigurati kako bi bio centar aktivnosti kroz organizaciju radionica i slično.

Nastavit će se i sa stručnom i tehničkom pomoći umirovljenicima koji primaju talijanske mirovine, ali i razvijati prijateljsku suradnju s umirovljenicima Općine Veliko Trojstvo, Grada Čakovca, grada Delnica te drugih općina i sredina sukladno financijskim mogućnostima, najavio je predsjednik Udruge umirovljenika Pazinštine Damir Črnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini