prije 44 godine

U Labinu održana komemoracija povodom obljetnice Titove smrti. Černjul: Treba ga predložiti za Nobela za mir

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Prije 44 godine 4. svibnja u Ljubljani je umro predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito. Tim povodom kod njegove biste u Labinu članovi labinskog Društva "J. B. Tito" položili su vijenac a na prigodnoj komemoraciji nakon minute šutnje govorio je predsjednik Društva Valter Černjul

- Tita su cijenili svi u svijetu a iz povijesti znamo da se velike vođe nikada ne zaboravljaju. Mnogi svjetski generali rekli su da je najveći heroj u drugom svjetskom ratu bio upravo Josip Broz Tito. Tito je u NOB krenuo sa šačicom ljudi veličine današnjeg grada Labina protiv dobro naoružane i mnogostruko brojnije njemačke i talijanske okupatorske vojske i na kraju pobijedio.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Pokrenuo je zatim Pokret nesvrstanih za mir u svijetu, bio je vizionar. Danas takvog nacionalnog vođe u Hrvatskoj ni u EU nemamo. Danas imamo jednog čovjeka, papu, koji se zauzima za mir u svijetu i pregovore umjesto ratova, rekao je Černjul govoreći o važnosti NOB-a, Pokreta nesvrstanih te o Titovim kasnijim aktivnostima za mir u svijetu.

Na kraju je Černjul predložio Savezu antifašista i Društvu "J. B. Tito" na nacionalnoj razini da pokrenu inicijativu kako bi se Titu iduće godine posmrtno dodijelila Nobelova nagrada za mir.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater