NAJAVLJENA 97. OBLJETNICA LABINSKE REPUBLIKE

Rašani ne mogu sami graditi pročistač


- Tražili smo očitovanje mjerodavnih državnih tijela te dobili odgovor Vijeća za vodne usluge Ministarstva zaštite okoliša i energetike da jedinica lokalne samouprave, a to je u ovom slučaju Općina Raša ne može samostalno graditi vodne građevine ni njima upravljati već je za to jedino nadležno trgovačko društvo Vodovod Labin, izvijestio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić na današnjoj konferenciji za novinare nakon što je nedavno održana skupština Vodovoda Labin.

Pritom je istaknuo da se cijena vodne usluge može formirati po aglomeracijama odnosno da se cijena može razlikovati ovisno o području. Također je napomenuo da je na skupštini Vodovoda Labin odlučeno da se projektna dokumentacija o izgradnji kanalizacije na području općine Raša, koju je Raša tražila od Vodovoda, ustupi (odnosno vrati) toj općini. Glavičić je izvijestio i o nedavnom sastanku radnog tima za izgradnju Doma za starije u Labinu za koji postoje tri lokacije, uz dvije kod Doma zdravlja gdje postoji imovinsko-pravni spor privatnim vlasnikom parcele do trena u Vinežu preko puta Doma "Riko Milevoj". "Bez obzira na parcelu naš je cilj da budući Dom za starije bude namijenjen Labinjanima i svima financijski prihvatljiv", kazao je Glavičić.

- Zadovoljstvo nam je što će i općina Pićan ove godine sudjelovati u obilježavanju 97. obljetnice Labinske republike i što će se svečana akademija nakon posjeta Tupljaku, posljednjem zatvorenom ugljenokopu u Hrvatskoj održati kod nas. U Tupljaku u kojem je proizvodnja stala 17. svibnja 1999. godine iskopano je oko dva milijun tona ugljena, pa ćemo na proslavu pozvati i jednog od radnika posljednje smjene Đanija Ajtlera iz Šušnjevice, rekla je Elis Baćac, viša stručna suradnica za kulturu, turizam i ekologiju Općine Pićan, dok je gradonačelnik Glavičić izrazio ponos što Labin, Pićan i Raša zajedno slave slavnu obljetnicu.

Povećanja naknada za terase

Labinski je gradonačelnik također najavio povećanje ugostiteljske naknade za korištenje terasa i to u visini od 30 do 40 posto, ali selektivno ovisno o zonama i vremenskim razdobljima, odnosno jedna će cijena biti ljeti, a druga zimi. O tome je nedavno održan sastanak s ugostiteljima s kojima su pronađena neka kompromisna rješenja nakon njihovog početnog nezadovoljstva.

- Dižemo destinaciju na višu razinu, Labin i Rabac idu naprijed, spremni smo konkurirati jačim destinacijama u Istri, pa stoga moramo podići cijenu naknade za korištenje javnih površina. Njegov zamjenik Zoran Rajković najavio je da će u četvrtak, 1. ožujka u Zagrebu Gradu Labinu biti uručen Business friendly certifikat koji se daje gradovima i općinama s povoljnim poslovnim okruženjem. Certifikat vrijedi dvije godine od dana izdavanja, a elementi za dobivanje bili su podijeljeni u 12 točaka. Taj se certifikat uklapa u donošenje lokalne razvojne strategije, važan je i za promociju ulaganja, uvida u sve poslovne informacije, praćenje lokalnog tržišta rada, suradnju javnog i privatnog sektora, kreditnu sposobnost, transparentnost porezne politike i naplata, davanje pravovremenih informacija i komunikacija s novim tehnologijama, rekao je Rajković koji je najavio da će uskoro biti predstavljena i nova aplikacija "Labin na dlanu" sa svim gospodarskim subjektima na području grada.

Ustrojava se odjel za društvene djelatnosti

Federika Mohorović Čekada najavila je sutrašnju sjednicu labinskog Gradskog vijeća koje počinje u 17 sati i koje će u neku ruku biti povijesna, jer će gradski vijećnici dobiti tablete, pa pisani materijali odlaze u povijest. Ona je najavila i reorganizaciju gradske uprave koja će ponovno imati šest upravnih odjela. Ponovno će se formirati Upravni odjel za društvene djelatnosti koji je postojao do 2015. A formirat će se i zasebni Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte. Novim ustrojem spojit će se Upravni odjel za samoupravu i opće poslove s upravnim odjelom za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća. Mohorović Čekada je najavila i dvije prezentacije na sutrašnjoj sjednici, Rural Network projekta na području telekomunikacija i pješačko-biciklističke staze od Rapca do Duge luke. (Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater