LABIN

UZ 100. OBLJETNICU LABINSKE REPUBLIKE: Aplikacija "100 x SRETNO", vremenski tunel u 1921. na zaslonu mobitela

| Autor: Branko BIOČIĆ
Krvova placa, mjesto ustanka, dobila je "prozor" u slavnu prošlost

Krvova placa, mjesto ustanka, dobila je "prozor" u slavnu prošlost


Kako na najbolji mogući način združiti povijest i baštinu s naprednom tehnologijom koju smo donedavno gledali samo u SF filmovima? Na prvi pogled, čini se kontradiktorno i gotovo neizvedivo, no spoj hrabre ideje, kreative i znanja, uz podršku onih koji vjeruju u mlade i visokoobrazovane pojedince, rezultirao je inovacijom, ali i atraktivnim sadržajem za Vinežane i sve posjetitelje.

Krvova placa, mjesto ustanka labinskih rudara iz 1921. godine i simbol slobodarskog duha ukorijenjenog u Labinštinu i njezine stanovnike, u povodu 100. obljetnice Labinske republike dobila je prozor u slavnu prošlost i to kroz ekran pametnog telefona, uređaja koji gotovo svatko nosi u svom džepu. Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja koristi tehnologiju proširene stvarnosti ("Augmented Reality"), od prije nekoliko dana besplatno dostupnoj za uređaje s Android i iOS operativnim sustavom.

Ova tehnologija omogućava prikaz 3D elemenata koji su "virtualno" postavljeni u prostor te se prikazuju u realnoj veličini i na stvarnoj lokaciji, bez obzira što ne postoje u stvarnom životu. Na Krvovoj placi, radi se o 3D replici drvenog rudarskog tornja - šohta iz 1921. godine, te zgrade koja je nekada postojala iza tornja, a posjetitelji lokacije koji koriste aplikaciju mogu u realnom vremenu iz svih kutova razgledati kako je ovaj prostor izgledao baš u vrijeme prvog organiziranog antifašističkog ustanka u povijesti.

Foto

Važno je napomenuti da je "skidanje" i korištenje aplikacije potpuno besplatno, dovoljno je samo očitati QR kod koji se nalazi na info tabli postavljenoj na Krvovoj placi te će ova inovacija ostati kao trajni sadržaj i digitalni podsjetnik na slavnu prošlost.

Za osmišljavanje, dizajn i programiranje ovog inovativnog rješenja zaslužna je domaća, preciznije lokalna pamet, a aplikacija je također obogaćena sadržajima i fotografijama iz rudarske povijesti ovoga kraja. Ova uspješna suradnja između Grada Labina i labinskih tvrtki Lloyds Design, Level 52 i Studio 3Dx, oživjela je uspomene na kojima počiva slavna prošlost Vineža i Labina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum