PROŠLO JE STOLJEĆE OD TRAGEDIJE

U stravičnoj nesreći u rudniku u Raši stradalo je 700 ljudi: DO SAD PRIKUPLJENA 434 IMENA POGINULIH RUDARA

Predstoji još mnogo strpljivog i mukotrpnog arhivskog istraživanja jer je prema nekim saznanjima u labinskim rudnicima poginulo ukupno oko 700 rudara. Neki spominju čak 900 poginulih, što je manje vjerojatno. U Gradu Labinu nadaju se da će za koji mjesec raspolagati s opširnijim i kompletnijim popisom

| Autor: Branko BIOČIĆ
Mrtva straža poginulim rudarima

Mrtva straža poginulim rudarima


U povodu obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike Grad Labin je pokrenuo inicijativu ustrojavanja popisa poginulih rudara tijekom višestoljetne djelatnosti rudnika ovoga kraja. Ovaj opsežan posao povjeren je prof. Tulliju Voranu. Dosad su prikupljena 434 imena i prezimena koja su projicirana na displeju postavljenom na zgradi bivše direkcije, nekadašnjoj zgradi IUR-a u Rudarskoj ulici.

U velikoj nesreći u rudniku Raša 28. veljače 1940. poginulo je 185 rudara i njihova imena su poznata i objavljena. Druga velika nesreća dogodila se u jami Labin 14. ožujka 1948., no nije sačuvan popis poginulih. Tada je, koliko je poznato, živote izgubilo oko 90 rudara. Ovom inicijativom, zahvaljujući Matičnom uredu u Labinu i zalaganju Vesne Gobo, utvrđena su imena 80 poginulih, među kojima je bilo 26 njemačkih zarobljenika. Prema rudarskim izvorima od 1945. do 1951., pored onih iz 1948., poginulo je još 65 rudara (u prosjeku 9,2 godišnje), od toga 31 od gorskog udara (47,7%). U razdoblju od 1952. do 1966. poginulo je 98 rudara (u prosjeku 6,5 godišnje), od toga 22 zbog gorskog udara. Od spomenutih 65 poginulih, trenutno su poznata 28 imena, a od navedenih 98 samo 45.

Naravno, to je tek početak, predstoji još mnogo strpljivog i mukotrpnog arhivskog istraživanja jer je prema nekim saznanjima u labinskim rudnicima poginulo ukupno oko 700 rudara. Neki spominju čak 900 poginulih, što je manje vjerojatno. U Gradu Labinu nadaju se da će za koji mjesec raspolagati s opširnijim i kompletnijim popisom.

U svakom slučaju, ustrojeni popis poginulih rudara, kolikogod on bio nepotpun, bit će vrijedan doprinos očuvanju rudarske tradicije labinštine i predstavljat će još jedan dokaz trajne zahvalnosti sadašnje generaciji tim herojima rada. Grad Labin pozvao je i ovim putem sve građane da se uključe u tu inicijativu, da usporede dosad prikupljena imena s podacima s kojima osobno raspolažu i da jave nedostatne podatke na e-mail javnost@labin.hr ili na telefon 052 866-852.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of