PROLJETNI KONCERT

ZBOR CARILLON I GOSTI: Od ranobaroknih skladbi do gospela

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Koncert je otvorio zbor Zajednice Talijana Pula Carillon, kojeg čine pjevači amateri, kao i oni kojima je glazba životni poziv. Repertoar Carillona je raznolik i ide od srednjovjekovne, klasične, tradicionalne pa sve do suvremene glazbe, na talijanskom, francuskom, pa čak i poljskom i finskom jeziku

U Europskom centru za mir i razvoj održan je proljetni koncert pjevačkog zbora Zajednice Talijana Carillon i gostiju: kvarteta saksofona Monteparadiso, zbora Gimnasium, harmonikaša Bartola Buljana i dua Soundkeepers.

Tourdion

Koncert je otvorio zbor Zajednice Talijana Pula Carillon, kojeg čine pjevači amateri, kao i oni kojima je glazba životni poziv. Repertoar Carillona je raznolik i ide od srednjovjekovne, klasične, tradicionalne pa sve do suvremene glazbe, na talijanskom, francuskom, pa čak i poljskom i finskom jeziku. U uvodnom dijelu predstavili su se renesansnim i ranobaroknim skladbama na francuskom i talijanskom jeziku: - "Tourdion" (francuska tradicionalna pjesma), "Son questi i crespi crini" (Claudija Monteverdija) i "Il ballerino" (Giacoma Gastoldija); nakon čega su nastavili s obradom pjesme s kraja '70-tih godina prošlog stoljeća "Ballo in fa diesis" Angela Branduardija. Zborom od osnutka dirigira Irena Vladisavljević.

Kvartet saksofona Monteparadiso čine Aida Dražić i Sandra Burić na alt saksofonima, na tenor saksofonu Edi Terlević i Nataša Dragun na bariton saksofonu. Prvi koncert održali su u prosincu prošle godine u crkvi sv. Pavla na Vidikovcu – Monteparadisu uz Luku Vrbaneca na sopran saksofonu. Za proljetni koncert su izabrali Beatlesovu "When I'm sixty four".

Zbor Gimnasium pod dirigentskom palicom Elde Duras djeluje već 14 godina. Svojim nastupima obilježili su važna događanja u školi, ali i izvan nje. Do sada su izdali jedan CD a najavljuju snimanje i drugog. Zbor Gimnazije Pula je za ovaj nastup izabrao sljedeće kompozicije: "Ribari" (solistica Mila Jovanović), "Jesen u meni" (solist Dorian Kuzmić), "Meni se dušo od tebe ne rastaje" i "Jobrni".

Soundkeepers

Potom je podij prepušten harmonikašu Bartolu Buljanu, nagrađivanom apsolventu diplomskog studija klasične harmonike na Muzičkoj akademiji u Puli. Za ovaj koncert izabrao je Semionovu "Sonatu broj 1" – III. stavak Presto ritmico.

Duo Soundkeepers čine studentice završne godine diplomskog studija glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Puli: Ema Ulemek – klavijature i Antonella Mendiković Đukić – vokal. Duo je nastao 2015. godine a iza sebe već imaju izdan jedan CD "Piano & vocal". Pjesme koje obrađuju su najčešće iz žanrova jazza, popa, gospela i klasike, a izvele su "Empire state of mind", "Love yourself" i "Posljednja i prva ljubav".

Glazbeno druženje završen je pjesmom organizatora – zborom Zajednice Talijana Pula Carillon. Zbor je do sada nastupao na svim najvažnijim večerima u pulskoj Zajednici Talijana, na međunarodnim smotrama zborova, dobrotvornim večerima, na međunarodnom danu glazbe te na mnogim drugim događanjima u Puli i Istri. Od 2015. godine domaćini su i organizatori smotre zborova Zajednica Talijana "IncontriamoCI cantando", a svoj peti rođendan proslavili su izdavanjem CD-a "Carosello Polesan". U posljednjem dijelu koncerta izveli su gospel "Climbing up the mountain", poljsko-ukrajinsku pjesmu "Hej sokoly", obradu popularne pjesme "California dreamin' – The Mammas and the Pappas" i mix istro-veneto pjesama "Crostoli musicali".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater