razgovor sa slavicom ćurković

Jedna od posebnosti Monte Librića je povezivanje književnosti sa svim oblicima umjetnosti

| Autor: Vanesa Begić
Slavica Ćurković (Snimila: Ivana Vareško)

Slavica Ćurković (Snimila: Ivana Vareško)


Sa Slavicom Ćurković, direktoricom festivala dječje knjige Monte Librić razgovarali smo o ovogodišnjem izdanju te manifestacije, koja će se odviti od 20. do 26. svibnja u prostoru Circola, pulske Zajednice Talijana.

Kao i svake godine, Monte Librić ima jednu generalnu temu, a ovogodišnja je, uz bogatstvo sadržaja, sasvim posebna, i uključuje onaj djeci, ali i odraslima, krucijalan sastojak - maštu i fantaziju.

Ovogodišnji Monte Librić vraća se u svoj gotovo pa uobičajeni termin i donosi mnoštvo zbivanja vezanih za jednu specifičnu temu za Istru i ovaj areal u širem smislu - mitološka bića Istre. Predstavite ovogodišnje izdanje.

- Priče o mitološkim bićima puno su puta interpretirane. Ono što smo mi tražili kada smo oblikovali program ovogodišnjeg Festivala bio je način na koji ćemo ovaj dio stoljetne baštine Istre objasniti i približiti našoj maloj publici. Vodilja u kreiranju Librića bila nam je čudesna knjiga Zdenka Bašića "Čarobna Istra - skrivene tajne istarskih gradina" koja donosi priče o jedanaest istarskih kaštela i isto toliko njihovih nadnaravnih tajanstvenih stanovnika. Kada smo počeli kreirati program, pred nama se otvorio bogat svijet legendi i cijelo mnoštvo fantastičnih bića. I sva su ta bića i inspirativna i zanimljiva. Arhitektura, povijest, geografija Istre, njene gradine, kašteli, rijeke, kanjoni, jame, škulje, legende i narodna predaja će, u to smo sigurni, publici Librića biti inspiracija za nove priče i duga maštanja. Jer, ova je tema iznimno bajkovita i poticajna za ulazak u svijet knjige.

Mitološka bića

Ujedno, Monte Librić je nastao kao dio Sa(n)jam knjige u Istri – Festivala knjiga i autora koji ove godine obilježava tri desetljeća postojanja, a mi mu želimo čestitati i tematski, jer je Istra bila i ostala polazna točka Sajma, a onda, prirodno, i Monte Librića. Kako će tema 30. Sajma biti Mikrokozmos – ne, naravno, samo ovaj istarski, ali Istra jest naš mikrokozmos – tako smo odlučili kroz "Mitološka bića Istre", uz sve ostalo, i najaviti obljetnički Sajam.

Na programu su i promocije knjiga triju istarskih autorica.

- Zapravo, s nama su ove godine četiri istarske autorice čije knjige predstavljamo na 17. Libriću. Svoju novu knjigu za djecu "Kraljevna u paučinastoj haljini", koju je upravo objavio Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, predstavit će naša poznata književnica iz Rovinja Tatjana Pokrajac Papucci. Ona je uvijek naša draga gošća, a ove će godine biti i voditeljica radionice origamija "Haljina za kraljevnu". Kao posebno iznenađenje najavljujemo glazbeno predstavljanje slikovnice "Kako je Imra pomirila instrumente" autorice Tamare Lorencin i ilustratora Vibora Juhasa, a koju je objavila pulska Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova. Riječ je zaista o pravoj književnoj premijeri jer se prvi put ova pulska škola s dugogodišnjom tradicijom obrazovanja mladih glazbenika pojavljuje kao nakladnik dječje knjige. Slikovnica, kako već i sam naslov najavljuje, tematizira glazbu i njenu važnost, a nemjerljiva je njena uloga u razvoju djeteta. Još jedna Librić - premijera je i predstavljanje dvojezične, talijansko-hrvatske slikovnice "Dvije priče čista srca" Puljanke Doris Cerin Otočan, koju je također ilustrirao Vibor Juhas, a bit će dio programa Piu’che una storia, odnosno Piknika s autorom. U programu Librić po našu predstavljamo zavičajnu književnost, naša je gošća pulska autorica Izabela Bilić-Rovis sa svojim knjigama "Čalendar" i "Čakavčice". Ova će promocija biti posebna i po tome što će vrtićka i školska djeca recitirati njenu dijalektalnu poeziju i još jednom ćemo ukazati na ogromno bogatstvo čakavskog dijalekta.

Važnu će komponentu u svemu tome imati i glazba.

- Naravno, jedna od posebnosti Monte Librića je povezivanje književnosti sa svim oblicima umjetnosti pa tako i glazbom. Djeca, jednostavno, uz glazbu lakše ulaze i u svijet knjige i čitanja, a cilj našeg Festivala je da naši najmlađi posjetitelji s velikom ljubavlju i lakoćom postanu najprije mali, a potom, jednog dana i veliki čitatelji. Zato je i osmišljen naš "glazbeni" program Librofonia, kojeg djeca posebno vole. Na glazbenoj pozornici Librića u Circolu predstavit ćemo i interaktivnu koncertnu priču/predstavu "Zika Zika Muzikaaa!", violinistice i glazbene pedagoginje Lucije Stanojević, i već spomenutu slikovnicu "Kako je Imra pomirila instrumente", a koncert Čarobna frula unplugged izvest će polaznici poznatog pulskog Studija glazbene kreativnosti Čarobna frula.

Donosite tradicionalne programe, ali i neke nove radionice.

- Zapravo, svake godine svi su programi na Libriću novi pa tako i sadržaji unutar naših najpoznatijih, odnosno tradicionalnih programskih formi kao što su Piknik s autorom i Priča za laku noć. Naime, uvijek odabiremo sve nove knjige, slikovnice i priče koje djeci predstavljaju Librice i Baka Librić i uvijek su to Librić premijere, uz tek pokoji izuzetak kada to od nas traži tema. Svake godine našu naslovnu temu objašnjavamo u širokom programskom rasponu ulazeći u sve sfere umjetnosti, a djeci nastojimo približiti i znanost, a jako nam je važan i sport. Za svaki novi Librić osmišljavamo i potpuno nove kreativne radionice. Tako je ove godine iz naše glavne teme "Mitološka bića Istre", proizašao Maštolov kojeg vodi naša Maštolovka Sedina Cerovac, a svaki dan je posvećen jednom neobičnom mitološkom biću iz istarske narodne predaje. Djeca će u razigranoj atmosferi poput malih detektiva moći otkriti tko je orko, upoznati divove, macmoliće, štrige, vile i vilenjake, krsnika i zmajeve. Također, ista je nit vodilja i za ovogodišnje Libraonice, koje su naslovljene "Divovi dobra srca", "Macmolići s crvenim kapicama", "Štrige idu na Librić" i "Vile s Učke", a koje vode studentice Fakulteta za odgojno obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Novost je da će im se ove godine pridružiti knjižničarke, predstavnice svojih strukovnih udruga iz Pule i Istre, koje će zajedno s učenicima čitati dijelove priča o mitološkim bićima. Treba podsjetiti i da u ovim interaktivnim radionicama nastaju nove priče, ilustriraju se postojeće, oživljavaju lutke, osmišljavaju scenske igre, uči pantomima, stvaraju novi likovi i novi songovi… Tu sve pršti od dječje mašte i kreativnosti. Takve su zapravo i sve naše radionice, a na 17. Libriću djeca će puno toga o cirkusu i cirkuskim vještinama moći naučiti u radionicama "Tko je kriv ako div zaluta u cirkus" i "Div u šeširu". U stvaranju priča kroz slike pomoći će im radionica "Tragovima divova". Strahom se bavi radionica "Ništa strašno" kao i likovna radionica "Mala hrabrost zamijeni strah". Tehniku origamija djeca će moći naučiti u radionici "Haljina za kraljevnu". Mali budući kemičari doći će na svoje u "Kabinetu čuda" koji će spojiti kemijske elemente, znanstvene pokuse i mitologiju, a preporuka za ljubitelje prirode i povijesti je radionica "Mala morska mitologija" inspirirana morem, čudesnim morskim i mitološkim bićima. Prava vesela likovna čarolija događat će se u radionici "Vilinsko kolo". Kazalište, ekologija, istarska mitologija i njeni kašteli bili su inspiracija za kreativnu radionicu "Istria magica", a igrokaz će se pripremati u radionici "Mića štorija o Divić-gradu".

Svoje mjesto imaju i programi za učitelje i odgojitelje?

- Svakako, ogromna je njihova uloga u odgoju i obrazovanju novih čitatelja, kao i brojne aktivnosti koje stvaraju pozitivno ozračje poticanja na čitanje. Librić i to želi pokazati: od svojih početaka želimo biti i mjesto susreta stručnjaka koji ustrajno rade na tome da privuku nove čitatelje i na što zanimljiviji način otkrivaju djeci bogatstvo svijeta književnosti. Stoga ove godine organiziramo stručni skup "Drevni divovi: uloga knjižnica u očuvanju i oživljavanju mitova, legendi i priča" u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, koja je naš programski partner. Dio skupa je i predavanje "Tehnike pripovjednog izmišljanja" o čemu će govoriti naš gost iz Italije književnik Luigi Dal Cin.

Također i ove godine organiziramo Dan za knjižničare na Libriću u sklopu kojeg će 24. svibnja knjižničari iz cijele Hrvatske uz stručno vodstvo ekipe Librića posjetiti prodajni dio našeg Festivala te će tu dobiti uvid u recentnu književnu produkciju za djecu i mlade.

Bitan je sadržaj

Puno se govori o tome da djeca i mladi danas ne čitaju. Mislite li da je tome uistinu tako, zbog utjecaja brojnih sredstava moderne komunikacije koji oduzimaju vrijeme?

- Čini mi se da tvrdnja da djeca danas ne čitaju već nekako postaje sveprisutna fraza. Djeca, definitivno i dalje čitaju. Možda su oblici na koji književni sadržaji dolaze do njih danas drugačiji, ali i oni su odraz vremena u kojem živimo. Bitan je sadržaj koji će djecu zainteresirati za čitanje i knjigu, a dječja knjiga je i dalje tu. Knjige se tiskaju, kupuju i djeca ih kada dođu do njih čitaju. Važno je pronaći način kako djeci približiti knjigu. Tu je uloga roditelja jako važna, a oni, primjećujemo i mi na Libriću, s velikom pažnjom sudjeluju u izboru slikovnica i knjiga za djecu od najranije dobi i jako dobro znaju koliko je čitanje važno za djetetov razvoj. Svakako, odlične rezultate pokazuje i Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi ‘’Rođeni za čitanje’’ koju provodi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva uz aktivnu ulogu pedijatara. Takve inicijative su iznimno važne kao što su važni, što uvijek ponavljamo, književno okruženje, programi, radionice, čitaonice, festivali, sajmovi i, naravno, uloga odgajatelja, učitelja, knjižničara...

Može li takva manifestacija kao što je Librić promijeniti odnos prema knjizi?

- Sigurna sam da može. Zato smo i tu. Jako je bitno da djeca rastu u sredini koja potiče čitanje, kao i da se stalno govori o čitanju i njegovoj ulozi u životu svakog čovjeka. Tu je svaki doprinos bitan. Upravo zato je način na koji oblikujemo Librić, odnosno naša programska dramaturgija razigrana, bučna, vesela, inspirativna. Povezujemo čitanje i dječju književnost sa sportom, znanošću, svim oblicima umjetnosti. Sve to činimo zato da naši najmlađi posjetitelji u svijet književnosti uđu sa zanimanjem, da se na Libriću zauvijek zaljube u čitanje.

Preporuke dječje literature

Iako je pitanje pomalo nezahvalno zbog širine ponuđenih naslova, koje biste knjige s ovogodišnjeg izdanja preporučili djeci?

- Svake godine, a to smo učinili i ove, vrlo pomno biramo naslove koje će naše Librice predstaviti u programu Piknik s autorom, odnosno odabiremo talijanska izdanja za program Piu’ che una storia. I sve te naše knjige i slikovnice izabrane za 17. Librić su i naša preporuka djeci za čitanje. To su slikovnice Ines Marciuš Kruljac i Jasmine Kosanović "Traže se cirkusanti", koju je objavila Mozaik knjiga, "Ništa strašno" Ivane Đule i Milice Sinkauz, koju je ilustrirao Dominik Vuković, a objavio Bodoni. Preporučujemo i još jednu slikovnicu koja se bavi emocijama - "Čudnovata dama Trema" autorice Lucije Stanojević i ilustratorice Katarine Matković, koju je objavila Mozaik knjiga. Hrabrost je tema slikovnice pjevačice i spisateljice Mile Elegović "Vrabica Hrabrica" koju je ilustrirala Ana Despot, a objavio Profil. Raduje nas i nova slikovnica ‘’Točkice’’ za koju priču potpisuje Ivana Francišković Olrom, ilustracije Ana Salopek, a objavila ju je Naklada Šumek. Predstavit ćemo roman Vanje Obad "Liza i hotel profesora Magnolije" koji je ilustrirala Branka Hollingsworth, a objavila Iris Illirica. Preporučujemo i novi roman Moree Banićević "Izgubljeni gospodin Kovač" s ilustracijama Petre Brnardić, izdanje Naklade Ljevak. Naša je preporuka, za one koji to još nisu učinili svakako pročitati priču "Menažerija" Ivane Brlić-Mažuranić, koja je prvi put objavljena 1905., a mi ćemo predstaviti izdanje s ilustracijama Vendi Vernić koje je netom objavila Naklada Ljevak. Pulsku premijeru na Libriću ima i Sanda Lončar Ružić s knjigom "Na vilinskom tragu" koju je ilustrirala ugledna akademska slikarica Ana Grigorjev, a objavilo Znanje. Tu su, uz knjige istarskih autorica, i knjige naših talijanskih gostiju, a to su autori Pino Pace i Luigi Dal Cin, kao i knjige crnogorskog autora Žarka Vučinića, koji je ove godine naš Autor iz daljine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter