Stvaralaštvo inspirirano noći

Pulska autorica Petra Valković predstavila svoje romane "Zaboravljeni" i "Vraćeni"

| Autor: Nina Petrović
(Snimila: Nina Petrović)

(Snimila: Nina Petrović)


U pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici održana je promocija romana pulske autorice Petre Valković pod nazivom "Zaboravljeni" i "Vraćeni". Predstavljanje u velikoj dvorani gradske knjižnice bilo je dobro posjećeno, a čitav je program i razgovor s autoricom vodila njezina dugogodišnja prijateljica još iz fakultetskih dana - Ivana Ajduković-Prepušt.

(Snimila: Nina Petrović)Petra Valković i Ivana Ajduković-Prepušt (Snimila: Nina Petrović)

Urbana fikcija

Roman "Zaboravljeni" prvi je dio urbane fantasy duologije. Ukratko, u romanu se pojavljuje djevojka Jillian Bard, mlada djevojka koja nakon tragične i misteriozne smrti oca upada u jedan potpuno nov i zagonetan svijet. Naime, spletom okolnosti ili pak umiješanošću sudbine, ulazi u antikvarijat gospodina Tale te saznaje kako je jedna od nasljednica Pisaca, skupine ljudi koja brine o dušama zaglavljenima u međusvijetu. U pratnji dodijeljenog joj čuvara, duha Fina Morua, Jillian kreće u misiju kako bi svijet živih i mrtvih ponovno dovela u ravnotežu. Roman je izvrsno prihvaćen od strane publike, a kritičari su ga opisali kao "intrigantno djelo koje možemo svrstati u žanr urbane fikcije. Dinamična radnja, pisana tečnim stilom, zadovoljit će svakog čitatelja željnog dobre avanture." Za prvim dijelom ne zaostaje ni drugi dio, nastavak pod nazivom "Vraćeni" koji ovog puta prati Pisca Jillian Bard i njenog čuvara, duha, Finna Morua na nevjerojatnom putovanju u kojem Jill pokušava svijet živih i mrtvih vratiti u ravnotežu, dok Finn pokušava ispuniti svoju dužnost i namiriti propust koji je imao s Jillianinim ocem. I nastavak je kritika opisala kao "prepunu intrige, šarolikih likova, vječne borbe dobra i zla, savršeno štivo za sve ljubitelje fantasy žanra."

Kako sama kaže, ideja za pisanje ovog zanimljivog i neobičnog romana, pojavila se sasvim spontano, kad je vidjela objavu natječaja za kratku priču.

- Poticaj za pisanje došao je kada sam vidjela jedan natječaj za kratku priču sa slobodnom temom. Ideje mi inače dolaze kada ih najmanje očekujem i na najneobičnijim mjestima jer nikada ne planiram unaprijed radnju niti likove. Takav je bio slučaj i s ovim romanom. Sama ideja došla mi je kada sam na jednom koncertu čula pjesmu koja mi je u glavi stvorila sliku Jillian koja je jedna od dvoje glavnih likova. Nakon toga priča se jednostavno pokrenula i nije stala. Likovi su uskakali i iskakali iz "vlaka" i vodili stvari naprijed, otkriva Petra Valković.

Proces pisanja za Petru nije bio nimalo lak. Naime, pisanje je trajalo punih pet godina, a na završetak pisanja romana najviše ju je potaknuo podsjetnik na laptopu.

(Snimila: Nina Petrović)(Snimila: Nina Petrović)

- Pisanje romana, koje je debelo preraslo okvire nekadašnje kratke priče, trajalo je nekih pet godina (od 2009. do 2014.) zbog raznih životnih okolnosti, a zbog istih je strpljivo čekao objavu još osam godina. Svaki put kada bih upalila laptop mučila me ta ikonica na kojoj je pisalo "Projekt Zaboravljeni". Znala sam da ga želim objaviti, ali nisam znala kako, kome se obratiti jer u to vrijeme izdavače nisu baš previše zanimali anonimni domaći autori. Grizlo me to dosta dugo i onda su odjednom počele nicati manje izdavačke kuće, među njima i Cranium koji zastupa žanrove u kojima se krećem. Kada je izašao prvi natječaj, odmah sam se prijavila, nisam nimalo dvojila. Kada sam dobila e-mail u kojem je pisalo da bio htjeli objaviti svoj rukopis, jednostavno sam ostala bez riječi, red šutnje, red suza radosnica, red nevjerice i navale adrenalina – fina pita mađarica, kaže Valković.

Audiokulisa

Na zanimljivo pitanje kad autoricu obuzme najveća inspiracija za stvaranje fiktivnih likova, autorica je spremno odgovorila: "Pišem isključivo noću. Iako u pozadini pustim muziku, toliko se isključim da ju zapravo i ne čujem. Ne mogu pisati danju jer je prisutan velik broj distraktora, od buke do danjeg svjetla, smetaju mi čak i ptičice. Međutim, ako noću čujem sove, to mi ne smeta, dapače. Iako sam "probila led" pisanja danju, i to pod pritiskom zbog krajnjeg roka predaje kratke priče, ipak preferiram pisati noću."

Kako Petra kaže, nekad je pisala ručno ideje, na papir, dok nije shvatila da joj je to dupli posao. Potom je počela pisati isključivo na kompjutoru. Ali ipak, za svaki slučaj, jedna je bilježnica uvijek kraj nje, ako nikne ideja dok je negdje vani, da ta ista ideja "ne pobjegne!".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter