PIANO WEEK

Tjedan posvećen klaviru na pulskoj Muzičkoj akademiji: Koncerti i predavanja eminentnih stručnjaka

| Autor: Vanesa Begić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Na Muzičkoj akademiji, iznimno aktivnoj ustanovi koja je u posljednje vrijeme priredila razne koncerte, netom je završen "Piano Week 2024.", kako i sam naziv govori, manifestacija posvećena klaviru.

Održani su koncerti i održani masterclassovi te predstavljanje knjige.

Masterclassom i koncertom predstavila se Monika Dars (Litva/Belgija), koja je nastupala diljem Europe, SAD-a, Južne Amerike i Kanade kao solistica i komorna glazbenica. Laureatkinja je međunarodnih pijanističkih natjecanja te dobitnica nagrada više kulturnih fondacija Poljske i Litve, nastupala je za kraljevske obitelji zemalja Beneluksa te svirala više od 150 solističkih i komornih recitala u SAD-u i Europi u programu u partnerstvu s Lincoln Centrom za izvedbene umjetnosti u New Yorku.

Koncert i predavanje održala je i Terezija Cukrov, i to na fortepianu, replici instrumenta graditelja J. A. Steina, kakvog je svirao W. A. Mozart.

Terezija Cukrov maturirala je pri Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli, a potom studirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, usavršavala se u Bergamu i Parizu, magistrirala na Mannes College of Music u New Yorku i doktorirala na Univerzitetu Rutgers u New Brunswicku, u SAD-u. Prestižni ju je New York Times ocijenio pijanisticom "impresivne snage i samopouzdanja". Kao solist i komorni glazbenik nastupila je u Europi, Americi i Aziji. Debitirala je solističkim recitalom u Carnegie Hallu 2008. godine. Suradnik je Muzičkih akademija u Zagrebu i Puli, a održala je pijanističke seminare u Hrvatskoj, SAD-u i Hong Kongu, a predavanja s temom "elementi folklora u pijanističkoj literaturihrvatskih kompozitora" na Sveučilištima u Sloveniji, Srbiji, Rusiji i Gruziji.

Održan je i koncert studenata Odsjeka studija klavira te dodjela Yamaha music Europe stipendije studentici Silviji Novak.

Predstavljen udžbenik za pijaniste (Foto: Press)Predstavljen udžbenik za pijaniste (Foto: Press)

Predstavljena je i knjiga Jakše Zlatara, poznatog pijanista i glazbenog pedagoga "Povijest klavirske literature 1", s podnaslovom "Renesansa, barok, pretklasika", objavljena ove godine u travnju. Nakladnik knjige je sam autor, a sunakladnik Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu.

Kako je rečeno u najavi "Knjiga Jakše Zlatara sveobuhvatan je prikaz repertoara za instrumente s tipkama nastalom u renesansi, baroku i pretklasici. Riječ je o sintezi izlaganja, poput one kojom se služio Josip Andreis u "Povijesti glazbe" jer slično i Zlatar potkrepljuje tekst mnogobrojnim referencama istaknutih autora koji su se bavili tematikom od interesa za pijanistički repertoar".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter