MINIJUBILEJ 

Škola koja brusi glazbene i plesne talente: pet godina rada Umjetničke škole Matka Brajše Rašana u Labinu

| Autor: Branko BIOČIĆ
Pjevački zbor Matko Brajša Rašan

Pjevački zbor Matko Brajša Rašan


Nastava se odvija u sjedištu škole u Labinu, na adresi Alda Negrija 11 te u tri područna odjela, Potpićan, Buzet i Lovran * U prošloj školskoj godini školu je u svim programima ukupno pohađalo 327 polaznika, a bilo je zaposleno 38 djelatnika

Umjetnička škola Matka Brajše Rašana u Labinu već pet godina provodi osnovnoškolsko glazbeno i plesno obrazovanje, kao i verificirane predškolske glazbene i plesne programe sukladno nastavnim planovima i programima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Uz redovnu djelatnost, škola ima i jazz program za polaznike svih uzrasta. Umjetnička škola kao samostalna ustanova djeluje već pet godina, nakon izdvajanja iz POU-a 2014. godine. Uz petu godišnjicu, nedavno su proslavili i 160. obljetnicu rođenja skladatelja Matka Brajše Rašana, autora istarske himne "Krasna zemljo, Istro mila".

 

Balet, ritmika, glazba i izborni klavir

 

- Škola obrazuje učenike na klaviru, harmonici, gitari, flauti, klarinetu, saksofonu, violini, udaraljkama i suvremenom plesu. Učenici, osim dva puta na tjedan nastave iz odabranog instrumenta, imaju i sata tjedno solfeggia odnosno teorije glazbe te skupnog muziciranja što uključuje pjevački zbor, orkestar ili neki od komornih ansambala škole, o radu škole kaže ravnateljica Melita Lasek Satterwhitte.

Plesni program uz 4-6 sati tjedno suvremenog plesa, uključuje i dva sata klasičnog baleta, ritmiku, glazbu i izborni klavir. Nastava se odvija u sjedištu škole u Labinu, na adresi Alda Negrija 11 te u tri područna odjela, Potpićan, Buzet i Lovran. U prošloj školskoj godini školu je u svim programima ukupno pohađalo 327 polaznika, a bilo je zaposleno 38 djelatnika, ističe ravnateljica škole.

Uz redovitu nastavu, a sukladno školskom kurikulumu, učenici i učitelji održali su brojne koncerte i sudjelovali na različitim manifestacijama i natjecanjima, a sve u cilju promocije glazbene i plesne umjetnosti. Lasek Satterwhitte osvrnula se na prošlu školsku godinu i njene najvažnije manifestacije i aktivnosti, no neke od njih su već postale tradicionalne i provode se iz godine u godinu.

 

U godini održali 58 koncerata

 

- U školskoj godini 2018./19 održali smo 58 koncerata među kojima izdvajamo velike koncerte poput Dana škole u prosincu uz gošću Elis Lovrić, božićne koncerte, koncert učitelja povodom Valentinova, maskirane koncerte i završne koncerte. Izdvojila bih i tradicionalni koncert udaraljkaša ispred gradske vijećnice s gostima te završnu plesnu predstavu "Petar Pan" koja je izvedena i u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Osim toga učenici škole su u sklopu nastavka prijateljske suradnje između škola gostovali u Karlovcu i Vrhniki, a sudjelovali su i u projektu "Glazba bez granica" koji je spojio 80-ak mladih glazbenika u zajednički simfonijski orkestar učenika glazbenih škola iz Omiša, Sarajeva, Dubrovnika i Labina, koji su se na svečanom koncertu predstavili labinskoj publici u svibnju.

Pokrenuta je nova međunarodna suradnja sa srednjom glazbenom školom iz Rybnika u Poljskoj u ožujku ove godine s kojom je u studenom potpisano i službeno partnerstvo. Učenici škole redovito sudjeluju u brojnim manifestacijama lokalne i regionalne zajednice poput nastupa u domovima za starije i nemoćne, humanitarnim koncertima, otvorenju labinske regate, na Danima meda, različitim promocijama, sajmu cvijeća, i sl. U tjednu prije proljetnih praznika, održavamo tradicionalno školsko natjecanje i kviz iz solfeggia i teorije glazbe. Prošle školske godine bilo je to 7. školsko natjecanje "Proljetni crescendo" i deveti kviz iz solfeggia "Sol-Fa-Labin". U mjesecu travnju održan je cjelovečernji koncert polaznika Jazz odjela, uz goste Big Band Pazin, pod nazivom: Jazz va Labine. Njihov završni nastup bio je na labinskom Jazz Festivalu u sklopu Labin Art Republike. Ravnateljica je istaknula da je škola posebno poznata po tradicionalnom "Klavirskom maratonu" koji je prošle školske godine okupio 125 izvođača iz brojnih glazbenih škola i akademija i koji je neprekidno trajao deset sati. Počasni gost maratona bio je renomirani hrvatski pijanist Matija Dedić.

Škola je, također, organizator i međunarodnog "Rabac Orchestra Festivala", koji se održavana Rivi u Rapcu i na kome je u lipnju ove godine nastupilo 12 orkestara i ansambala s više od 350 izvođača iz glazbenih škola iz Zagreba, Sesveta, Karlovca i Pule te prijateljskih glazbenih škola iz Praga (Češka), Vrhnike (Slovenija) i Baje (Mađarska). Na svim odjelima škole, istaknuli su se daroviti učenici koje su predmetni učitelji posebno dodatno pripremali za brojna hrvatska i međunarodna natjecanja na kojima su osvojene ukupno 24 nagrade, šest prvih, deset drugih i osam trećih nagrada.

 

Želja srednjoškolsko umjetničko obrazovanje

 

- Učitelji škole su se tijekom školske godine permanentno stručno usavršavali, a škola je organizirala i seminare eminentnih umjetnika za rad s darovitim učenicima. Nastavni plan i program bio je realiziran u potpunosti, što se tiče godišnjeg fonda sati po predmetima, a nastavna godina završila je polaganjem komisijskih godišnjih ispita, koje su svi učenici uspješno položili. Sva tijela upravljanja, poput učiteljskog vijeća, razrednih vijeća i vijeća pročelnika i voditelja područnih odjela redovito su održavali sjednice i sastanke s ciljem unaprjeđivanja odgojno-obrazovnog rada i funkcioniranja same ustanove. Školski odbor održao je ukupno deset sjednica donoseći važne odluke za rad škole, zaključila je ravnateljica te navela kako Umjetnička škola Matka Brajše Rašana svake godine ostvaruje pozitivan rezultat poslovanja te da se sredstva roditeljske participacije, sukladno zakonu o umjetničkom obrazovanju, troše isključivo namjenski za kupovinu glazbenih instrumenta i ostale glazbene i plesne opreme, odlaske na natjecanja, susrete i slično.

Škola održava redovitu nastavu i ostale aktivnosti u sklopu postojećih uvjeta, a ono što posebno veseli je dovršetak idejnog projekta rekonstrukcije i energetske obnove zgrade škole čime bi se trajno riješilo prostorno pitanje. Želja im je i proširenje djelatnosti na srednjoškolsko umjetničko obrazovanje kojim bi se djeci Labinštine omogućio nastavak glazbenog i plesnog obrazovanja u vlastitom gradu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom