PROMOCIJA MLADIH GLAZBENIKA

Sutra na Portarati završna večer pulske Gitarijade. Evo tko će sve nastupati

| Autor: Mladen Radić / Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Ove subote, pred Zlatnim vratima, na Trgu Portarata, s početkom u 19 sati, održat će se završna večer »Gitarijade Pula 2024.«, gdje će svoje talente pokazati devet mladih rock, punk i alternativnih bendova.

Valja napomenuti kako od prošle godine »Gitarijada« nije natjecateljskog tipa, već svi učesnici dobivaju nagradu u nekom obliku, s gradacijom po kvaliteti, kako procjeni stručni žiri. Finalisti su ovog izdanja Acid Salvia iz Rovinja, Kal’s Penny (Rovinj/Zagreb), Kamaradi iz Zagreba, Letargija iz Stubičkih toplica, NoTToday iz Rijeke, Teheran iz Vukovara i Krakatoa, The Low Kicks te Razor iz Pule.

Promocija mladih glazbenika

- »Gitarijada« ima za cilj usmjeravati i promovirati nezavisnu glazbenu demo scenu, te po definiciji smatra se jednim od najduže živućih festivala uopće. Najstarija saznanja o pulskoj gitarijadi postoje iz 1981., a mi smo 2011. godine ponovno vratili gitarijadu u Istru, na Trg Portarata, u Pulu. Promocija je to mladih bendova, upoznavanje medija sa alternativnom supkulturnom scenom, te povezivanje bendova i njihove buduće publike, kaže Nataša Petrić Tasha, organizatorica.

Ovo je trinaesta godina da se u organizaciji Hrvatske glazbene unije Pula, uz financijsku potporu Grada Pule održava program, ako izuzmemo 2020. godinu, u kojoj se nije održao zbog izvanredne situacije sa Covidom 19.

No, predstavimo bendove koje ćemo moći čuti na Portarati u subotu navečer.

Acid Salvia je energični peteročlani rock bend iz Rovinja osnovan u proljeće 2023. godine. Svojim zvukom, kojeg opisuju kao energičan i bučan, Acid Salvia nosi duh grungea i rocka 90-ih godina, a čine ga Dino Kalčić – lead gitara; Ivan Benažić - ritam gitara, Lana Jeremić – vokal; Alessia Salvi – bas gitara, Teo Pokrajac - bubanj.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Kal’s Penny je rock kvintet osnovan 2019. godine, čiji članovi dolaze iz Zagreba, Rovinja i Čakovca. Od svojih početaka, bend eksperimentira s različitim žanrovima zadržavajući čvrstu hard rock bazu. Okosnicu njihovog zvuka čini energična ritam sekcija popraćena melodičnim gitarama i teškim riffovima. 2023. godine osvojili su natjecanje »Puna Šuma Rokenrola« čime su zaslužili nastup na »Rock Live« festival, također svirali su kao predgrupa Marcu Mendozi. Čine ga: Nikola Bakšić - vokal, Aleks Ignjatov - bubnjevi, Luka Berić - bas, Ivan Srša – gitara, Dominik Sladić – gitara.

Kamaradi su old school heavy/thrash/speed metal bend, osnovan krajem 2014. godine. Ideja im je bila napraviti bazičan, metal bend, ali bez žanrovskog ograničenja, dakle s dobrodošlim utjecajima punka, HC-a i hard rocka, sa tekstovima na hrvatskom. Članovi benda su Željko Struški Žac - guitar/lead vocal, Mateo Češković – bubanj, Krešimir Rajković Kera – bass/back vocal, Mihael Mikac - lead guitar.

Pulske mlade snage

Pulski bend Krakatoa je nastao u rujnu 2023. godine, a ime su uzeli po vulkanu Krakatoa, čija erupcija je najglasniji zvuk ikad zabilježen, što je i moto ovog benda. Sviraju dan I hard rock. Članovi su Dora Jovanović – vocal, Jakov Poropat - gitara, Matej Beltrame – bas, Lukas Kai Cinkopan - bubanj.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

The Low Kicks je nastao u ljeto 2015. godine, nakon prestanka djelovanja benda Doolittles. U periodu između 2017. i 2019. godine Low Kicksi surađuju s Valterom Milovanom Maerom na projektu Joy Division Tribute band, te na nizu zajedničkih autorskih pjesama. Tijekom suradnje snimljen je i audio/video materijal »Live @Mimoza«.

- Naša glazba može se opisati kao alternativni/independent rock gdje se sirovi i žestoki zvuk u određenim segmentima isprepliće sa laganim jazzy/groovie ritmovima i melodijama, a od 2019. godine uglavnom radimo na autorskoj glazbi te smo iste godine bili finalisti Pulske gitarijade. Tijekom Covid razdoblja fokusirali smo se na novi autorski materijal i pripremu albuma. Također, izveli smo par streaming session koncerata. U 2021. godini sudjelovali smo RiRock festivalu. Utjecaji na našu glazbu dolaze s područja garage rocka, psychedelic rocka, protopunka, postpunka, new wavea i jazza. Na svojim samostalnim nastupima, uz autorske skladbe, izvodimo i skladbe Pixiesa, Stoogesa, David Bowiea, Doorsa, Joy Divisiona i drugih, prenosi frontmen.

Članovi su benda Sandi Šegon - gitara, vokal, truba, Matej Mirkac - bass gitara, Ivor Ledinski - gitara, violina, Ivan Stojaković - bubanj.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Pulska grupa Razor osnovana je 2019. godine. Tada je postava bila malo drugačija nego sada i svirali su covere nekih od njihovih najdražih bendova. S obzirom da su nastali u vrijeme pandemije, probe nisu bile česte te nisu imali autorskih stvari. Tada su svirali u klubu Distorzija (Karlo Rojc). Najveći su im uzori Majke, Atomsko sklonište i Blackfoot. Sviraju Blues Rock i Hard Rock, a s obzirom da je nova postava nastala u vrijeme raznih ratova, teme su njihovih pjesama antiratne. Razor čine Toni Drandić - solo gitara, glavni vokal, Antonio Klasan - ritam gitara, Frane Pavlić - bas i Masimo Lazarić - bubnjar.

Iz Rijeke, Zagreba i Vukovara

NoTToday je progressive metal bend iz Rijeke nastao 2022. godine. Sastavljen je od bivših članova heavy metal sastava Epicentar i Godsbane.

Trenutno su u procesu stvaranja pjesama za album prvijenac. Nakon odličnih nastupa na Goathell festu u Puli i Dark Circle festu u Rijeci, predstavit će se i na ovogodišnjoj gitarijadi u Puli, prvi puta sa novim bubnjarem Emanuelom. Osim njega, bend čine, Claudio Šegulja - vokal, Vedran Antić - bas, Renato Antić - gitara, Branko Begović - gitara.

Letargija je autorski rock sastav iz okolice Zagreba koji ne zna za kompromise. Sastavljen od tri glazbenika, ovu energičnu i mladu grupu čine Jurica na bubnjevima i pratećim vokalima, Filip na bas gitari te Borna, glavni vokal, gitarist i tekstopisac.

Sastav, duboko ukorijenjen u punk stavu, ne mari za ništa osim stvaranja glazbe radi same glazbe. Njihova glazba je odraz njihove strasti i nepokolebljive predanosti, a prava snaga njihovog zvuka dolazi iz sirove esencije rock ‘n’ rolla, kaže se.

Sada, dok se pripremaju za objavljivanje novog albuma, sastav je u procesu lansiranja nekoliko novih singlova koji su, ujedno, najava njihovog sljedećeg glazbenog poglavlja.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Instrumentalni fusion bend Teheran dolazi iz Vukovara. Počeli su prije šest godina, te su nastavili nakon poduže pauze usred covid-a. Razni ukusi svakog od članova benda utjecali su na stvaranje specifičnog zvuka,koji se jedino može svrstati pod fusion pravac. Repertoar je šaren - može se čuti svega, od tvrdih i brzih punk dionica, pa sve do funky-jazz-ska ritmova. Bend čine, Nebojša Milenković, na gitari, Miroslav Radulović - bubanj, Jovica Vuleta - bas, i Jovan Nestorović - sax.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter