Stara škola u Gradskoj galeriji Labin

Oleg Morović predstavlja svoj slikarski ciklus

| Autor: Branko Biočić
Oleg Morović s dijelom svojih radova (Snimio: Tedi Korodi)

Oleg Morović s dijelom svojih radova (Snimio: Tedi Korodi)


Treća izložba obljetničkog programa Gradske galerije Labin povodom dvadeset pete godine njena djelovanja, predstavlja istarskog umjetnika mlađe generacije Olega Morovića. Kustos izložbe je Mladen Lučić, koji umjetnika prati kroz niz raznovrsnih projekata. Otvorenje se održava večeras u 20 sati uz glazbenu pratnju DJ-a Nina Frankovića.

"Stara škola" debitirala je ljetos u vodnjanskom prostoru nekadašnje škole među žiteljima znanog kao Astra u organizaciji La Udruge dok se ove godine otisnula na nacionalno putovanje na kojem mu je jedno od stajališta i ovo labinsko. Djela predstavljaju prvi Morovićev slikarski ciklus, po vokaciji slikara koji se pretežno izražavao u drugim medijima, poglavito grafici povezujući je s pisanom riječi.

(Snimila: Nina Petrović)Sabrana djela (Snimila: Nina Petrović)

Kustos Mladen Lučić Morovića naziva "istinskim hedonistom ludičkog predznaka bez lažnog intelektualizma", a njegova djela opisuje, među ostalim, "nepretencioznošću likovnog izraza što je evidentno i u materijalu kojeg upotrebljava". Osim toga, Lučić naglašava kako je "svojim lucidnim grafičkim rješenjima (posebno plakatima) i prepoznatljivim autorskim crtežom stekao jednu od vodećih uloga među današnjim istarskim grafičkim dizajnerima i likovnim umjetnicima. Njegov jednostavan, duhovit, ponekad sarkastičan i opušteni likovni izraz zasniva se na predlošcima suvremenog stripa, filma i glazbe, a referira se na današnje potrošačko društvo i njegove navike. Morović redovito piše svoju uvrnutu poeziju, a te pjesme poslužile su mu kao svojevrsni libreto za njegov prvi cjeloviti slikarski ciklus kojim se predstavlja u Gradskoj galeriji Labin", ističe Mladen Lučić u uvodniku izložbe.

Izložbu je moguće posjetiti do 22. lipnja 2024. u radnom vremenu Gradske galerije Labin. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of