ČESTITKE!

Pjevački trijumf mladog Istrijana Benjamina Šurana

| Autor: Željko SLUNJSKI
Benjamin Šuran

Benjamin Šuran


Samozatajnost je jamačno dobra vrlina, ali kad je riječ o umjetnicima i njihovim dostignućima, baš i nije dobro došla. Da nema ugledne operne primadone i redovne profesorice u trajnome zvanju na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Vlatke Oršanić, neprimjetno bi prošao pjevački trijumf njezina studenta Benjamina Šurana.

- U Goriziji je početkom travnja održano treće međunarodno natjecanje "Musica goritiensis". Koncipirano je po kategorijama (ovisno o starosti natjecatelja), a natječu se kandidati u kategoriji violina, violončelo, klavir i pjevanje. Moj student   treće godine pjevanja, bas bariton Benjamin Šuran, osvojio je 1. nagradu u najvišoj kategoriji (iako ima tek 22 godine i spadao bi u kategoriju niže), s osvojenih maksimalnih 100 bodova te je apsolutni pobjednik pjevačkog dijela natjecanja, kaže prof. Vlatka Oršanić iza koje je respektabilna međunarodna operna karijera.

Samozatajnog slavljenika zatekli smo u Šuranima:

- A misto Šurani su poli Tinjan poznatu po sajmu pršuti. U srednju san poša prvo kao elektrotehničar u Pazin pak pokle u Pulu zbog druge srednje koja je bila muzička za pjevanje. Profesor u srednjoj mi je bija Giorgio Sugar, kaže Benjamin.

Kod njega je Benjamin počeo pjevačko obrazovanje 2016. godine, a nastavio kod Giorgia Suriana na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

- Od druge godine opredijelio sam se za nastavak studija u razredu Vlatke Oršanić. Za nju sam se odlučio nakon glasovnih problema na prvoj godini studija. Upoznao sam se s njezinim postignućima tijekom karijere, ali i upoznao njezin rad sa studentima, komplimentira talentirani student svojoj profesorici.

Oboje su zadovoljni postignutim, o čemu kazuju i Benjaminova pjevačka dostignuća. Stipendist je zagrebačkog HNK-a u kojemu je do sada pjevao ulogu Glasnika u operi "Nikola Šubić Zrinjski", Perichauda u ovosezonskoj premijeri Puccinijeve opere "Lastavica", Franka u "Šišmišu" i u popularnoj Verdijevoj "Traviati" Markiza d'Obigny i dr. Grenvila.

Njegova profesorica naglašava i Benjaminovo sudjelovanje s dionicom basa u Hőndlovu "Uskrsnuću", izvedenom 25. ožujka u velikoj dvorani Lisinski, pod dirigentskim vodstvom Gabora Hollerunga. Priprema i naslovnu ulogu u operi "Amfitrion" Borisa Papandopula, koja će se premijerno izvesti u HNK Zagreb. Riječ je o opernom međufakultetskom projektu u čijem pripremanju sudjeluju studenti Muzičke akademije, Akademije dramskih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Operu režira Kristina Grubiša pod mentorstvom Krešimira Dolenčića. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater