u circolu

FOTO / Otvoreno 17. izdanje Monte Librića: Sedam dana uz 70 programa književne čarolije

| Autor: Vanesa Begić
(Arhiva Glas Istre)

(Arhiva Glas Istre)


U pravu je bajku, svijet čarobnjaka, čarobnih bića, pretvorena velika dvorana pulske Zajednice Talijana, gdje je otvoreno 17. izdanje festivala dječje knjige Monte Librić. Ova će manifestacija trajati sve do nedjelje, 26. svibnja i bit će otvorena od 8 do 20 sati uz mnoštvo programa kako za grupne, organizirane posjete djece predškolske dobi i školarce, tako i za individualne posjete.

(Osobna arhiva)(Snimila Ivana Vareško)

Librice Sedina Cerovac i Iris Mošnja, Baka Librić, niz bića iz svjetova mitova, bajki, legenda, pa čak na kraju i Veli Jože, uveli su nazočne u taj fantastičan svijet mitoloških bića Istre, što je ovogodišnja tema. Režiser spektakularnog otvorenja je bio Mario Kovač, a za bajkovitu se scenografiju pobrinuo Zdenko Bašić.

Čuvanje baštine

Predstavnica Ministarstva kulture i medija Sanja Klisurić osvrnula se na značaj mitoloških bića Istre za djecu tijekom odrastanja te na autentičan doživljaj prisutan na ovoj manifestaciji, dok u ime domaćina, Zajednice Talijana, nazočne je pozdravila Debora Radolović govoreći o kreativnom kaosu koji će ih pratiti narednih sedam dana te o mnoštvu radionica, programa, kreativnih sadržaja, sve uz dvojezičnost, a Baku Librić nazvala je Nonna Libricino. Direktorica Monte Librića Slavica Ćurković govorila je pak o kontinuitetu toga programa i o brojnim sadržajima koje donosi za najmlađe ovisno o uzrastu, za osnovnoškolce, vrtićku djecu uz razne voditelje radionica.

(Osobna arhiva)(Snimila Ivana Vareško)

- Ovim Librićem pokrenuli smo nešto zaista dragocjeno – a to je čuvanje baštine, čuvanje priča iz narodne predaje koje su se pričale uz ognjišta i tako stigla i do nas danas. Ovaj Librić je pokušaj da te priče prepričamo za nove generacije. Zato ćemo vas i povesti na čudesno putovanje kroz istarske jame, škulje, šume, kaštele, gdje i danas, kako priče kažu, žive mitološka bića - macmolići, vile, divovi, zmajevi, kazala je Ćurković.

- U sedam dana moći ćete uživati u sedamdesetak programa za male i velike ljubitelje pisane riječi, uz obljetničke programe posvećene, između ostalog i Ivani Brlić-Mažuranić, kazala je pulska dogradonačelnica Ivona Močenić.

Županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica rekao je - Pula nema više sedam brežuljaka, već osam i teško da ćete naći opet takvu čaroliju kao u ovom trenutku. Nekada se govorio butar i bronzi (baciti ugljen), nekada davno, kada bi se netko razbolio, došla bi mjesna štriga, uzela užareni ugljen, bacila u vodu, i bolesnik bi ozdravio. Eto, to je jedna od tih davnih čarolija, a o takvim i sličnim čarolijama slušat ćete na Libriću, kazao je Torbica.

(Osobna arhiva)(Snimila Ivana Vareško)

Uz sasvim posebnu izvedbu Beethovenove "Devete simfonije" ušao je Veli Jože, najveći i najpoznatiji istarski div te Zdenko Bašić, koji je ovu dvoranu pretvorio u scenu iz bajke, otvorio je ovogodišnje izdanje Librića.

Multimedijalni umjetnik Zdenko Bašić, autor vizualnog koncepta 17. Monte Librića, te knjige "Čarobna Istra - skrivene tajne istarskih gradina" (Istarska županija, 2023.), a iz koje je proizašla ovogodišnja festivalska tema predstavio je tu svoju knjigu u prvom festivalskom programu.

Pred učenicima iz nekoliko nižih i viših razreda OŠ Centar govorio je o raznim bićima Istre, a još više su ga zaintrigirala pitanja radoznale djece.

- Kako možete napraviti tako velike lutke, pitao ga je osmogodišnji Mars, referirajući se na izložbu nedavno postavljenu u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, a sada u pazinskom Kaštelu.

Nakon što ih je zanimalo koliko je težak i visok, te njegove godine - dobivši odgovore na neka pitanja, krenulo se govoriti o istarskim kaštelima.

Gusari, štrige i vile

- Hvalevrijedna je akcija obnove istarskih kaštela, da dobiju ponovno sjaj koji im pripada, i u sklopu tog projekta Istarske županije evo i mene s mojim pričama. U ovoj knjizi, da bi se očuvala baština, donosim priče o jedanaest istarskih kaštela i isto toliko starih istarskih predaja i priča o mitološkim stvorenjima: o vilama, štrigama i štrigunima, divovima, vukodlacima, krsnicima, o orku, mori, a sve to za očuvanje materijalne baštine istarskog poluotoka. Knjiga će uskoro doživjeti i novo, dopunjeno izdanje, s još četiri priče o isto toliko kaštela, kazao je Bašić objašnjavajući potom djeci specifičnosti bijele, sive i crvene Istre, te ističući da je Veli Jože div treće generacije.

(Osobna arhiva)(Snimila Ivana Vareško)

Bilo je govora o kaštelima, o ulozi vila, o gusarima, na što su djeca, spontano kazala da najviše gusara ima u Šegotićima ili u Butkovićima, što je nasmijalo publiku, kao i činjenicu kada je jedno dijete iz publike komentiralo da su štrige njegova majka i sestra.

Moć vila, moglo se saznati, leži u facolima, a štrige se takve rode, s crvenom ili crnom posteljicom, a biti vještica je nešto što se može naučiti. Krsnici isto imaju neka obilježja. Nazočni su mogli saznati i da svaki dan u tjednu je povezan s nekim božanstvom.

(Osobna arhiva)(Arhiva Glasa Istre)

- Što sam se više bavio mitologijom to sam više uviđao koliko malo znamo o našem mitološkom svijetu. U školama se uči grčka, nordijska mitologija ali vrlo malo o našoj. Knjiga želi biti znanstveno-kulturni doprinos, ali i putovanje u svijet fantazije, zaključio je Bašić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter