Romancero gitano

Antiphonus i Petrit Ceku priređuju događaj za pamćenje u Svetim srcima

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Petrit Ceku (Foto Iva Perinčić)

Petrit Ceku (Foto Iva Perinčić)


Program Koncertnog ciklusa Hrvatske KONCI HR započeo je u ožujku koncertom u Rijeci, a nakon Zadra i Osijeka u Pulu dolazi u nedjelju, 26. svibnja u Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca u 20 sati.

Istarsko narodno kazalište donosi program "Romancero gitano" (Ciganska romantika) pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija uz vokalni ansambl Antiphonus i gitarista Petrita Cekua. Istoimeni ciklus kojim talijanski kompozitor Mario Castelnuovo-Tedesco (1895.-1968.), na tekstove Federica Garcíe Lorce (1898-1936), slušatelje vodi snovitim stranputicama u kojima, kako je opisano "odzvanjaju kastanjete, njište konji i teku rijeke".

Ansambl će, ispreplećući bisere renesanse, romantizma i suvremene glazbe, izvesti čuvene španjolske narodne pjesme skladatelja Manuela de Falle (1876.-1946.), a tu su i dvije skladbe za solo gitaru – "Cataluña" i "Cordoba" iz "Suite españole, op. 47", Isaaca Albéniza (1860.-1909.). Dijelom programa bit će i čuvena "El cant des ocells" (Pjev ptica) proizašla iz pera Bernata Vivancosa (1973).

Ključni kulturni događaji vezani za noviju političku povijest, kao što je svečanost ulaska Hrvatske u EU, ali i koncert predsjedanja Hrvatske u Bruxellesu nisu prošli bez Antiphonusa.

Antiphonus je otvorio Muzej Apoksiomena, proslavio osnivanje Sveučilišta u Zadru, nastupao na Dubrovačkim ljetnim igrama, vraćao se dragim prijateljima i publici na Osorskim večerima, Korkyra Baroque, koncertnoj sezoni u Zadru, Slavonskom Brodu i u Splitu, gdje je osvojio i Juditu.

Petrit Ceku spada u sam vrh vrhunskih interpreta klasične glazbe, kako u Hrvatskoj, tako i šire. Rođen je 1985. godine u Prizrenu gdje je i započeo glazbeno obrazovanje u suradnji s Luanom Sapunxijem. Preseljenjem u Zagreb 2002. godine nastavio je obrazovanje u klasi Xhevdeta Sahatxhije, a potom u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na kojoj je diplomirao 2008. godine.

Slijedeći dječački san, od 2009. do 2013. godine se usavršavao kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu (SAD). Çekuov je izvanredni senzibilitet i ekspresivnost privukao publiku i kritičare diljem svijeta.

Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i medija RH koje podržava projekt te lokalnim organizatorima, Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, Kulturnom centru Osijek, Istarskom narodnom kazalištu u Puli i Koncertnom uredu Zadar, građani će imati priliku uživati u koncertnim izvedbama eminentnih hrvatskih glazbenika i to upravo iz gradova koji participiraju u programu.

Ovim projektom potiče se intenzivnu razmjenu i umrežavanje lokalnih ansambala i izvođača na nacionalnoj razini, a koji su i sami nerijetko organizatori glazbenih događanja u svojim sredinama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter