PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA: Viaggio Lungo

Danas vinarija Lunika obrađuje tri i pol hektara vinograda. U bliskoj budućnost u planu je i gradnja manjeg podruma te kušaonice u sastavu vinograda, uz staru magistralu kroz Limski kanal

Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Kanfanar je u povijesti uvijek bio vrlo važno prometno raskrižje, danas samo cestovno, a nekad i željezničko. Danas ću vas upoznati s lijepom pričom Danijela Bastijančića koja je naslonjena na obiteljsku tradiciju i jednu davno zatvorenu prugu. Kako mi je ispričao Danijel, novija povijest vinarstva i vinogradarstva u obitelji Bastijančić kreće 1928. godine. Tada je Danijelov pradjed Ivan ili Đovanin, kako su ga zvali, posadio prve američke loze i na njih cijepio sadnice crnoga muškata.

Obitelj je vinograde obrađivala dugi niz godina na tradicionalan način, kako se to već radilo u svim istarskim obiteljima koje su vino radile za sebe. No, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, uslijed ekspanzije turizma i industrije, obitelji su zbog posla počele sve više napuštati selo. To se dogodilo i u obitelji Bastijančić pa su vinogradi polako zapali u drugi plan. Ipak, kod Danijela je uvijek postojala želja za obnovom dijela obiteljske tradicije. Kad je stekao kapital u drugoj branši, odlučio se na iskorak i 2009. Danijel je uz pomoć obitelji revitalizirao stari vinograd, a 2015. lansirao na tržište brand vina Lunika.

Kako mi je Danijel pojasnio, fantazijsko ime branda Lunika ima trostruko značenje. Prvo je izvedenica od imena kćeri Lucije i Anike. Ako se doda slovo „c“, na talijanskom dobijemo riječ „jedina“. A treće, najbitnije je ime „luna“, što znači mjesec i sinonim je za praćenje mjesečevih mijena koje su bitne za rad u vinogradu i podrumu.

viaggo lungo

Danas vinarija Lunika obrađuje tri i pol hektara vinograda, a krajnji im je cilj da u sljedećih par godina dođu do pet hektara. U bliskoj budućnost u planu je i gradnja manjeg podruma te kušaonice u sastavu vinograda, uz staru magistralu kroz Limski kanal. Vinarija Lunika teži ekološkom uzgoju u vinogradu pa je tako s berbom 2018. stekla pravo na oznaku ekološke proizvodnje za cijelu berbu. Sljedeći je korak dobivanje Demeter certifikata za biodinamičku proizvodnju koju izdaje centar Rudolf Steiner iz Donjeg Kraljevca.

Cijelo područje oko sela Brajkovići zove se Kuntrada, dio vinograda vinarije Lunika nalazi se na mikrolokaciji Krčine, a dio na mikrolokaciji pod liniju. Danijel u vinogradu uzgaja malvaziju istarsku, teran, crni muškat, borgonju, žuti muškat i pinot sivi od čega na tržište plasira 11 etiketa vina. Upravo s etiketama je napravljena izvrsna marketinška priča kroz koju se provlači ljubav mladića iz Kanfanara i djevojke iz Rovinja. Cijela imaginarna ljubavna priča zbiva se na staroj liniji željeznice Kanfanar via Rovinj. Imena poput Viaggio lungo, Makiništa, Stazion, Ritorno, Sorpresa, Prima volta i ostala, dio su ove imaginarne ljubavne priče koja se odvijala u neka lijepa prošla vremena.

Danas bih s vama podijelio moje viđenje malvazije istarske „Viaggio Lungo“ iz berbe 2018. koja raste na plitkoj crvenici pomiješanoj s vapnencem. Berba je bila ručna sredinom rujna, a potom je slijedila maceracija od sedam mjeseci, zatim odležavanje u inoxu 12 mjeseci te još par mjeseci stabilizacije u boci pred puštanje na tržište.

Vino sam potočio u širu burgundsku čašu za odležani chardonnay iz Riedelove linije Restaurant extreme. Pred kušanje sam ga ostavio desetak minuta da se nadiše i počne polako otvarati. Krasi ga lijepa zlatno-žuta boja, bistro je i djelomično gusto. Na prvo mirisanje miris je fin i ugodan, dominira nota prezrelog voća, potom dolazi suha marelica, suha jabuka, pokošena suha trava, paprat i malo cimeta. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane ima jako dobru svježinu, prisutni su blagi tanini, vino je ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Harmonično je, ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a u ustima ima dugačak završetak. Na aftertasteu javlja se nota suhog badema. Eno gastronomski ovakav tip vina odlično paše uz ribu iz pećnice, a ja sam ga kušao uz škarpinu iz pećnice s krumpirom, maslinama, češnjakom i aromatičnim biljem.

Ime vina: Malvazija Viaggio Lungo

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Vinarija Lunika

Lokacija: Brajkovići/hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Škarpina iz pećnice s krumpirima i povrćem

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel Restaurant Extreme Oaked Chardonnay

Cijena (mpc): 150,00 kn (www.lunika-vina.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum