Energija za stolom

Ove namirnice idealne su za cjelodnevnu aktivnost i fokus

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Prehrana zapravo mora osigurati sve makro i mikronutrijente neophodne za dovoljno energije.

Previše, premalo ili neuravnoteženo jedenje stoga može pogoršati fizičku i mentalnu izvedbu. Preskakanje obroka također može negativno utjecati na vašu razinu energije i sposobnost koncentracije.

Doručak se, primjerice, nikako ne smije preskakati i treba tijelu osigurati pravu dozu proteina, jednostavnih šećera i složenih ugljikohidrata, bez pretjerivanja s kalorijama.

Isto vrijedi i za ručak i večeru: svaki obrok treba sadržavati dio cjelovitih žitarica, dio proteina i dio sirovog ili kuhanog povrća.

Poželjni začini su ekstra djevičansko maslinovo ulje, jabučni ocat, začini i aromatično bilje.

Uravnotežena i raznolika prehrana bogata zdravim namirnicama pomaže tijelu i mozgu da se bolje nose sa svakodnevnim obvezama.

Svježe voće za vraćanje koncentracije

Voće je idealan međuobrok za razbijanje gladi između obroka i nahranjivanje mozga.

Zapravo, voće našem tijelu, osim vode, vitamina i minerala, daje i dobru količinu odmah dostupnih šećera i tvari s antioksidativnim djelovanjem koje mogu spriječiti starenje stanica i održati cijelo naše tijelo mlađim i zdravijim dugo vremena, uključujući i mozak.

Crveni plodovi, primjerice, bogati su flavonoidima, taninima i antocijanima s antioksidativnim, protuupalnim i vazorelaksirajućim učincima, a njihova konzumacija pomaže u održavanju zdravog kardiovaskularnog sustava te poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Crveno voće uključuje jagode, maline i kupine, ali i ribizle, borovnice, šipak i goji bobice.

Svaki dan trebali biste konzumirati dvije do tri porcije svježeg voća, birajući sezonsko voće, po mogućnosti organsko.

Kava, čaj i energizirajuća pića

Kava i čaj djeluju stimulativno na naše tijelo zbog prisutnosti kofeina koji pomaže u povećanju koncentracije i energije.

Konzumaciju kave treba ograničiti na tri šalice dnevno kako bi se izbjegle neugodne nuspojave poput uznemirenosti, lupanja srca i poteškoća s uspavljivanjem.

Čini se da se čaj bolje podnosi: dnevno se mogu popiti tri ili više šalica čaja.

Zeleni čaj, osim kofeina, sadrži niz flavonoida s antioksidativnim, protuupalnim, antitrombotičkim i vazorelaksirajućim svojstvima, koji pomažu u prevenciji kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti.

Kakao i čokolada također djeluju stimulativno i pomažu u održavanju koncentracije, zbog prisutnosti teobromina, molekule iz iste obitelji kao i kofein.

Bolje je odabrati tamnu čokoladu s niskim udjelom šećera. S obzirom na visoku količinu kalorija, općenito se konzumira u malim dozama: kvadratić od 10 grama više je nego dovoljan.

Orasi i sjemenke lana

Orasi i lanene sjemenke sadrže velike količine vitamina E, snažnog antioksidansa, kao i esencijalne masne kiseline iz serije Omega 3, koje su ključne za zdravlje mozga.

Čini se da su dijete koje osiguravaju pravu ravnotežu između omega 9, omega 6 i omega 3 masnih kiselina povezane s manjim rizikom od neurodegenerativnih bolesti i mogu dulje održavati kognitivne sposobnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter