optimalni uvjeti

Na ovim mjestima u kući niti jedna biljka vam neće uspjeti

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Ako primijetite da listovi biljaka postaju tamniji na rubovima ili gube živost, to može biti znak da su ugrožene i da neće dugo potrajati. Važno je osigurati im odgovarajuće uvjete kako bi zadržale svoju vitalnost, prenosi N1.

Najbolje je izbjegavati postavljanje biljaka na mjesta koja su izložena propuhu ili na područja gdje će biti izložene naglim promjenama temperature, savjetuje 24sata.

Držite ih dalje od vrata i prozora koji se često otvaraju tijekom hladnijih razdoblja, kako bi bile zaštićene od naglih temperaturnih razlika.

Biljke osjetljivo reagiraju na promjene u okolini, što se može očitovati kroz žutilo ili tamnjenje lišća. Stoga je bitno osigurati stabilne uvjete okoline kako bi biljke ostale zdrave i lijepe.

Sobne biljke vole temperaturu zraka između 18 i 23 stupnja Celzijevih, no svaka nagla promjena temperature može im nanijeti štetu.

Ako primijetite da su prozorske daske slabo izolirane, preporučljivo je maknuti biljke s tih mjesta tijekom hladnijih razdoblja godine, držeći ih podalje od često otvorenih vrata i prozora, uključujući i vrata terase.

Iako se možete poslužiti prozorskim jastucima kako biste spriječili hladan propuh ispod prozora, sigurnije je premjestiti biljke s prozorske daske tijekom zimskih mjeseci.

Tijekom ljeta, izbjegavajte izlaganje biljaka direktnom puhanju zraka iz klima uređaja i ventilacijskih otvora, što može biti slično negativnom učinku propuha zimi.

Osim niskih temperatura, visoka temperatura također može naštetiti biljkama pa lišće postaje smeđe.

Bolje je biljke držati podalje od izvora topline poput kuhinjskih štednjaka, kamina i električnih uređaja poput sušilica, pećnica i hladnjaka.

Isto tako, izbjegavajte postavljanje biljaka u blizini grijalica i ventilacijskih otvora koji pušu suhi zrak, te ih smjestite dalje od radijatora kako bi ih zaštitili od štetnog učinka suhog zraka.

Ako su na direktnom suncu na prozorskoj dasci čitav dan, moguće je da će im to smetati, stoga provjerite kakvo im je stanje kroz nekoliko dana. Nekima paše, no treba pronaći optimalno mjesto gdje će se lijepo "smjestiti".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini