PROLJETNI CIKLUS KUHARSKIH RADIONICA

Ponajbolji chefovi otkrili svoje tajne na Gortanovom brijegu

| Autor: Milan Pavlović
(Snimio Đorđe Stošić)

(Snimio Đorđe Stošić)


Ovo je bila možda i najjača sezona edukativnih kuharskih radionica do sad! izjavio je dugogodišnji polaznik radionica Edukacijskog gastronomskog centra Istre, Mauricio Pulić iz restorana Tinjanski vijulin, jedan od gotovo 180 polaznika koji su sudjelovali u programu kuharskih radionica vođenih s ponajboljim chefovima i stručnjacima iz zemlje i regije u proljetnom ciklusu Edukacijskog gastronomskog centra Istre.

Ovogodišnji proljetni ciklus kuharskih radionica započeo je početkom ožujka te će trajati do kraja travnja kad su na rasporedu čak dva termina na temu kreativnog slastičarstva s izuzetnom pastry cheficom rovinjskog restorana Cap aureo Mašom Salopek.

Michelinove zvjezdice

Naime, zbog golemog interesa i gotovo trenutnom popunjenosti prve radionice, voditelj centra, Edmondo Šuran nije dvojio ni trena glede odluke da otvori dodatan termin koji se također popunio u roku od dva dana.

- Sretan sam i ponosan što smo polaznicima omogućili kvalitetan sadržaj koji će jednostavno primijeniti u svojim kuhinjama i time unaprijediti poslovanje. Veseli me i porast broja polaznika koji su prisustvovali u ovom proljetnom ciklusu jer si je cijeli tim dao mnogo truda da radionice dignemo na jednu višu razinu. Neki ponajbolji chefovi iz regije kod nas su gostovali prvi put i vesele se budućim suradnjama. To su Igor Jagodic iz restorana Strelec s jednom Michelinovom zvjezdicom te vrlo talentirani Leonardo Fonseca, koji je najpoznatiji po angažmanu u Hiši Franko i ljubljanskom bistrou Jaz, izjavio je Edmondo Šuran, voditelj Edukacijskog gastronomskog centra Istre.

Edmondo ŠuranEdmondo Šuran

Leonardo Fonseca održao je radionicu na temu kreativne gastronomije te kako integrirati emocije i kulturno nasljeđe u jela. Pokazao je na brojnim primjerima kako on nastoji uspomene iz rodne Kolumbije prenijeti na svoja jela.

- Sretan sam i zahvalan što sam mogao održati masterclass. Doista mi je bilo zadovoljstvo podijeliti znanje, ali i provesti vrijeme s kolegama, izjavio je Leonardo Fonseca.

U ovogodišnjem proljetnom ciklusu održano je dvanaest kuharskih radionica koje je vodilo osam vrlo iskusnih i stručnih mentora kao što su Maša Salopek, Leonardo Fonseca, Igor Jagodic, Zdravko Tomšić, Robert Perić, Saša Pribičević, Janja Benić i Mario Mihelj koji je održao vrlo kompleksnu i zanimljivu radionicu na temu nepopularnih dijelova mesa.

Meso boškarina

- Na radionici je bilo stvarno lijepo. Posebno sam sretan što je tema bila koncentrirana na meso i to boškarina. Ja se posljednjih desetak godina najviše bavim obradom i pripremom mesa i mesnih jela, ali sam htio pokazati kako se i nepopularni komadi mogu iskoristiti na maštovite načine i integrirati u ukusna jela. Kad imate znanje onda isti komad mesa jednostavno možete predstaviti kroz jelo dostojno dobre tradicionalne konobe ili ići potpuno drugim smjerom i moderno kreirati ga u duhu fine dininga. Danas su takvi dijelovi poznati kao peta četvrtina i većina gostiju nije navikla naručiti takva jela, ali ako ih pripremimo zanimljivo i ukusno, promišljamo o maksimalnoj iskoristivosti namirnice, a gostu nudimo nova iskustva, izjavio je Mario Mihelj, glavni chef popularnog restorana Maredo iz Zagreba te zaključio da se veseli novoj prilici da sudjeluje u AZRRI-jevim projektima.

Ovogodišnje teme bile su vrlo raznolike i svatko je mogao pronaći nešto za sebe, a Edmondo Šuran je istaknuo i da ga raduje inicijativa hotelijerskih grupacija da se ponovno aktiviraju kad je riječ o dodatnim edukacijama njihovih zaposlenika.

Janja Bernić (Snimila Mateja Vrčković)Janja Benić (Snimila Mateja Vrčković)

Kvaliteti radionica doprinijelo je i gostovanje Janje Benić, autorice bloga Janjolinka i edukatorice za sourdough tijesta koja od 2021. godine organizira i vodi kulinarske radionice za krafne i sourdough tijesta, a 2022. nakon pokreće svoj projekt Sourdough experience radionice u svom domu u Zagorju. Na svakoj Janjinoj radionici traži se mjesto više, a interes je velik u svim dijelovima Hrvatske.

- Meni kako predavačici bila je čast i zadovoljstvo sudjelovati u razmjeni znanja s polaznicima AZRRI-jeve radionice. Odlična organizacija i opuštena atmosfera pomogli su i meni u prenošenju znanja, a nadam se i ljubavi prema proizvodima od prirodnog kvasca. Drago mi je da i AZRRI u tom smislu pozitivno utječe na svijest o važnosti i kvaliteti takvih proizvoda. Sigurna sam da će kreativni potencijal polaznika uspješno prilagoditi naučene tehnike i kreirati neke zanimljive proizvode s lokalnim potpisom, zaključila je Janja Benić.

Osim vrlo zanimljivih kreativnih rješenja Leonarda Fonseca i Igora Jagodica koji je također održao vrlo kompleksnu radionicu pripreme aktualnih jela s jelovnika restorana Strelec, jedna tema bila je i posvećena simbiozi dnevnog ribljeg ulova i azijskih tehnika pripreme hrane. Naravno, predavač je na toj radionici bio izuzetan stručnjak Saša Pribičević, alfa i omega rovinjskog restorana Tekka by Lone.

Kultura i povijest

- Uvijek mi je drago educirati nove ljude i razmijeniti znanja kako bi svi zajedno doprinijeli razvoju gastronomske scene. Važna mi je bila povratna informacija nakon odrađene radionice i kolege su bili zadovoljni. Moja radionica je uvijek malo drugačija jer se trudim pružiti širi kontekst i dotaknuti se kulture i povijesti, a ne samo pričati o kuharskim tehnikama, izjavio je Saša Pribičević.

(Snimio Đorđe Stošić)(Snimio Đorđe Stošić)

Ovu priču bilo bi nemoguće realizirati bez partnera projekta Istarske županije, Turističke zajednice Istre te Obrtničke komore Istre koji istarskim ugostiteljima sufinanciraju edukativne radionice s 50 posto iznosa. Novi ciklus edukativnih radionica počinje početkom listopada, a sve informacije možete pratiti na na službenoj stranici Edukacijskog Gastronomskog centra te na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini