MICHELINOV VODIČ

"CRVENA KNJIŽICA" NAJBOLJA PREPORUKA ZA VRHUNSKI GASTRO UŽITAK: Michelinovu zvjezdicu imaju dva, a preporuku čak 15 istarskih restorana

Nositelji Michelinovih zvjezdica su rovinjski restorani Monte i Agli Amici, a preporuke najpoznatijeg gastro vodiča na svijetu zaslužili su restorani Ribarska koliba u Puli, Batelina u Banjolama, Alla Beccaccia u Valbandonu, Meneghetti u Balama, Cap Aureo i La Puntulina u Rovinju, Sveti Nikola u Poreču, Marina i Damir & Ornela u Novigradu, Badi u Lovrečici, Konoba Bušćina u Umagu, Pergola u Zambratiji, San Rocco i Morgan u Brtonigli, Zigante u Livadama i Konoba Malo selo iz Buja

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Mjesto u Michelinovom vodiču ambicija je i želja svakog ozbiljnijeg restoratera

Mjesto u Michelinovom vodiču ambicija je i želja svakog ozbiljnijeg restoratera


Prema nedavnom TOMAS istraživanju Instituta za turizam o stavovima i turističkoj potrošnji u Hrvatskoj, gastronomija i uživanje u hrani predstavlja jedan od tri glavna motiva dolaska u destinaciju za čak 29 posto turista. Cilj Hrvatske je čvršće se pozicionirati na gastronomskoj turističkoj mapi svijeta, a preduvjeti za to su uspostava kvalitetnog institucionalnog, zakonodavnog i strateškog okvira, stvaranje destinacijskih gastronomskih iskustava i povećanje prepoznatljivosti na svjetskom tržištu.

Kvaliteta i visoki standardi

Jedan od najboljih načina za to je “crvena knjižica” koju već desetljećima gurmani širom svijeta koriste da bi uživali u najboljoj kuhinji koju im destinacija u kojoj borave može ponuditi. Riječ je naravno o čuvenom Michelinovom vodiču koji je već dugo vremena neupitna "gastro biblija", te je mjesto u njemu ambicija i želja svakog ozbiljnijeg restoratera. Kad se govori o gastronomiji kao pokretaču razvoja i motivu dolaska u jednu destinaciju u Istri se još od sredine devedesetih i napuštanja koncepcije masovnog turizma, na inicijativu Turističke zajednice i Odjela za turizam Istarske županije, kreirala nova turistička ponuda čiji važan dio čini i atraktivna gastronomija.

Rezultat toga je sve veći broj ugostiteljskih objekata na Poluotoku koji prepoznatljivost stječu upravo kvalitetom svoje ponude, te zadovoljavaju visoke standarde koji su nužni za dobivanje zvjezdica ili preporuke, te ulazak u ekskluzivni krug najboljih restorana svijeta. Novom selekcijom svi dosadašnji hrvatski restorani nositelji prestižne zvjezdice zadržali su svoju oznaku i u 2022. godini, a među njima i dva restorana s Michelinovom zvjezdicom u Istri, a to su rovinjski restorani Monte i Agli Amici.

Preporuke najpoznatijeg gastro vodiča na svijetu zaslužili su restorani Ribarska koliba u Puli, Batelina u Banjolama, Alla Beccaccia u Valbandonu, Meneghetti u Balama, Cap Aureo i La Puntulina u Rovinju, Sveti Nikola u Poreču, Marina i Damir & Ornela u Novigradu, Badi u Lovrečici, Konoba Bušćina u Umagu, Pergola u Zambratiji, San Rocco i Morgan u Brtonigli, Zigante u Livadama i Konoba Malo selo iz Buja.

Promotivni potencijal

"Čestitam svim restoranima koji su zadržali svoje zvjezdice, odnosno njihovim vlasnicima, chefovima i vrijednim timovima. Hrvatska od ove godine ima 84 restorana koja nose neku od prestižnih oznaka Michelina, šest više nego lani. Izabrani restorani ušli su u ekskluzivni krug najboljih restorana svijeta i Hrvatska turistička zajednica, kao nacionalni partner Michelina, iznimno je ponosna na vas. Michelinove oznake daju odlične promotivne potencijale koje će vjerujem destinacije već u ovoj turističkoj godini znati valorizirati i dodatno u budućnosti iskoristiti", poručio je s nedavne svečanosti uručenja Michelin priznanja za 2022. direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Naglasio je da će

HTZ i dalje provoditi brojne aktivnosti s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao turističke destinacije bogate i raznolike gastronomske ponude.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum