JUBILARNI 50. ZNANSTVENI SKUP

"BUZETSKI DANI": Sve o tisućljetnom kaštelu Petrapilosa

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Tisućljetni kaštel Petrapilosa (Arhiva Kapitela)

U poslijepodnevnim satima predviđen je obilazak kaštela Petrapilosa koji bi se u sklopu EU projekta KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa trebao uskoro staviti u funkciju

Jubilarni 50. znanstveni skup "Buzetski dani", najdugovječniji takve vrste u Istri, u svečarskom izdanju posvećen tisućljetnom kaštelu Petrapilosa, održat će se u petak u 9 sati u buzetskom Narodnom domu u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Buzet i suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda". Uz pozdravne riječi gradonačelnika Siniše Žulića, najavljeno je i izlaganje mr. sc. Bože Jakovljevića, osnivača, prvog i dugogodišnjeg predsjednika Katedre i začetnika Buzetskih dana.

Radovi u utvrdi

U znanstveni dio skupa svojim izlaganjem uvodi dr. sc. Kristina Mihovilić (Pula) "Kaštel Petrapilosa - Nalaz željeznodobne ostave oružja". Dr. sc. Darko Darovec (Koper) govorit će o temi "Gospodari Petrapilosa i Momjana u običajnom sustavu rješavanja sporova u Istri u 13. stoljeću, Isabella Flego (Koper) ima temu "Petrapilosa i markizi Gravisi", a Zdenka Bonin i Deborah Rogoznica (Pokrajinski arhiv Koper) o rodbinskom fondu Gravisi u Pokrajinskom arhivu Koper. Tema izlaganja prof. dr. sc. Miroslava Bertoše (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli) je "Neuspjeli tumulto u Črnici, selu Markizata Petrapiloza godine 1768. & Scandalo universale u kaštelu Buzetu u drugoj polovici XVIII. stoljeća (Fragmenti sudskog spisa o prožimanju socijalizacije i socijabiliteta)", a prof. dr. sc. Slavena Bertoše (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli) "Šume Kostelskog markizata prema podacima iz mletačkih katastika XVIII. stoljeća".

U 11 sati je otvaranje prigodne izložbe u povodu 50. godina kontinuiranog održavanja znanstvenog skupa, a potom u drugom bloku slijede izlaganja Matije Nežića (Buzet) na temu "Rezidencije markiza Gravisi na Buzeštini", Nataše Nefat (Konzervatorski odjel u Puli) "Pregled radova u kaštelu Petrapilosa od 2012. do 2019. godine", Vjekoslava Gašparovića (Zadruga Praksa, Pula) "Projekt pristupa i prezentacije kaštela Petrapilosa", dr. sc. Josipa Višnjića (Hrvatski restauratorski zavod) "Pregled arheoloških radova na Petrapilosi", Ondine Krnjak (Pula) "Novi nalazi ulomaka fresaka iz crkvice sv. Marije Magdalene u utvrdi Petrapilosa" te Nadije Disiot (Oprtalj) "Toponimi doline Bračane".

Smrtnost u Buzetu

U bloku Buzet i Buzeština, dr. sc. Lia De Luca (Venecija) govorit će na temu "Buzet i Venecija, bilješke s istraživanja", mr. sc. Jakov Jelinčić (Pazin) "Smrtnost u Buzetu na razmeđu 17. i 18. stoljeća", Josip Šiklić (Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre, Pazin) "Demografski razvoj Grada Buzeta od 16. stoljeća do popisa stanovništva 2011.", a Mirjan Flego (Buzet) "Nesretni slučajevi, krađe i ubojstva. Crna kronika iz Buzeštine u istarskim listovima na hrvatskom jeziku od 1919. do 1930.".

U poslijepodnevnim satima predviđen je obilazak kaštela Petrapilosa koji bi se u sklopu EU projekta KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa trebao uskoro staviti u funkciju.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of