REVOLUCIONARNI ZAHVAT AUDIOLOGA I NEUROLOGA RIJEČKOG KBC-a

Botoks apliciran u glasnice vratio glas pacijenticama

| Autor: Portal NoviList.hr
Pacijentica i liječnica iz KBC-a koja je izvela zahvat

Spazmodična disfonija poteškoća je u govoru zbog spazma mišića. Točan uzrok nije poznat, a većina slučajeva proizlazi iz problema u dijelovima mozga koji kontroliraju pokret, odnosno spazam i mogu utjecati na glas. Bolest više zahvaća žene i češća je u dobi od 30. do 50. godine

 

U riječkoj je bolnici prvi put u Hrvatskoj uspješno apliciran toksin botulinuma u liječenju spazmodične disfonije kod dviju pacijentica, iz Slavonskog Broda i Rijeke, a sve to zahvaljujući suradnji Zavoda za audiologiju i fonijatriju i Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka. Dosad su se pacijenti na ovakve zahvate slali u Univerzitetski centar u Ljubljanu, u kojem su i educirani riječki stručnjaci.

        Postupak aplikacije botoksa u glasnice izveden je pod kontrolom EMNG-a, a u izvođenju zahvata sudjelovale su predstojnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju prim. mr. sc. Tatjana Šepić, fonokirurginja dr. Dijana Maržić i glavna sestra Astrid Rodin, te predstojnica Klinike za neurologiju doc. dr. Vladimira Vuletić, dr. Barbara Zadković i glavna sestra Sanja Milinković, koje su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavile zahvat.

        - Ovo je revolucionaran zahvat. To što je revolucionaran zahvat za mene, znači da ga revolucionarnim smatraju svi otorinolaringolozi. Ali, mi smo prvi napravili botulinum glasnicu u Hrvatskoj i to je činjenica, a sve što je prvo, za mene je manje-više revolucionarno. To ne znači da to ne mogu i neće ugraditi drugi. Ali prvo je prvo, kazala je predstojnica dr. Tatjana Šepić i naglasila da njezin odjel surađuje s neurolozima jer se kod ekstrapiramidalnih poremećaja također ugrađuje botoks kako bi se glasnica opustila i kako bi se pacijentima olakšao govor, te da se zahvat provodi u lokalnoj anesteziji pod kontrolom ultrazvuka.

Poticaj ostalima

        Kako je pojasnila docentica Vladimira Vuletić, spazmodična disfonija, znana i kao laringealna distonija, poteškoća je u govoru zbog protrahiranog spazma mišića koji kontroliraju glasnice. Riječ je o fokalnoj distoniji koja pripada bolestima pokreta. Točan uzrok spazmodične disfonije nije poznat, a većina slučajeva proizlazi iz problema u dijelovima mozga (bazalni gangliji) koji kontroliraju pokret te nastanu nevoljne kretnje mišića, odnosno spazam, koji mogu utjecati na glas. Vokalni mišići u spazmu uzrokuju da se glasnice previše približe ili su previše udaljene dok osoba koristi svoj glas, a to narušava govorne sposobnosti oboljelih, njihov posao i kvalitetu života. Osobe oboljele od ove bolesti se izoliraju i smanje socijalne kontakte. Bolest zahvaća više žene i češća je u dobi od 30. do 50. godine života.

        – Spazmodična disfonija spada u naš opseg rada, jer imamo puno pacijenata na neurologiji koji imaju taj problem, pa je multidisciplinarna suradnja bitna jer se u ovom slučaju radi o mišićima koji su u području djelovanja otorinolaringologa ili fonijatra i trebao je biti netko tko može aplicirati u to područje pod našom kontrolom. U ovom slučaju smo koristili magnetsku rezonanciju, a u nekim slučajevima aplikacije botulinum toksina koristimo i ultrazvuk. Danas u novoj medicini ništa ne možete raditi sami, za sve vam treba multidisciplinarni tim, posebice za velike iskorake, kazala je doc. dr. Vladimira Vuletić i izrazila uvjerenje da će puno pacijenata zbog ovoga dolaziti u Rijeku te da će to potaknuti i ostale kolege liječnike koji će aplicirati toksin botulinum u liječenju spazmodične disfonije.

Rijetka bolest

        - Spazmodična disfonija je rijetka bolest, na 100 tisuća ljudi su dva oboljela, obično žene od 30 do 50 godina. Uzrok je nepoznat, ali stresni događaji ili bolesti gornjeg respiratornog sustava mogu povećati rizik za ovu bolest. Često se misli da je to psihijatrijska, a ne neurološka priča, prije su bile prisutne predrasude kod mnogih neuroloških bolesti, no ova bolest je stvarni problem i stvarna dijagnoza koja se može utvrditi. Za ovu bolest ne postoji izlječenje, već samo simptomsko liječenje i zadovoljstvo mi je da ga sad možemo obavljati u Hrvatskoj, kazala je docentica Vuletić.

        Kako je jučer predstavljeno novinarima, dijagnoza i liječenje su multidisciplinarni, a liječenje može samo smanjiti simptome. Zato se i koristi toksin botulinuma u malim dozama kako bi olakšao tegobe, odnosno spazam mišića. Botoks se u glasnice ugrađuje kad pacijent ima nepomičnu glasnicu i ima prostora između glasnica, što rezultira šumnim glasom koji je promukao i nerazgovijetan. To je, nažalost, postupak koji se mora ponavljati radi prolaznog efekta botoksa. Toksin botulinuma uglavnom se ugrađuje kako bi se pojačala masa glasnice tako da zdrava glasnica dotiče bolesnu i na taj se način pacijentu vraća glas. Pacijenti su izuzetno zadovoljni rezultatima jer se njihovom glasu vraća funkcija.

        - Zahvaljujući našem interesu da učinimo nešto novo i proširimo našu djelatnost na neke rijetke stvari koje se zapravo preklapaju s drugim područjima, shvatili smo da naši pacijenti nažalost odlaze u inozemstvo kako bi aplicirali botulinov toksin u mišiće grkljana. To su vrlo zaštićeni mišići i važno je da tijekom ovog zahvata vanjskim putem preko kože vrata pristupamo tim mišićima grkljana kako bismo ih relaksirali. Na taj način pacijent izbjegava komplikacije, iako je ovo invazivna metoda, kazala je fonokirurginja dr. Dijana Maržić i naglasila da se tek za tri tjedna nakon botoksiranja mišića u grkljanu pokaže pravi rezultat.

******

        Potpuni rezultat se očekuje za tri tjedna

        Novinarima se obratila i Riječanka Ćazima Badovinac, kojoj je prošloga tjedna apliciran toksin botulinum.

        – Drago mi je da sam to obavila i u velikom sam iščekivanju kako će to izgledati, odnosno kako ću se čuti za dva tjedna. Ostajala sam bez glasa i to me jako mučilo i sad sam sretna da sam jedna od prvih pacijentica ovakvog zahvata u Rijeci, kazala je Ćazima. Poboljšanje u njenom glasu je očito, a potpuni rezultat se očekuje za tri tjedna, te tijekom naknadnih primjena toksina botulinuma. Fonokirurginja Maržić koja je izvela zahvat rekla je da zahvat traje samo nekoliko minuta, ali da su pripreme dugotrajne i detaljne.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum