UPOZORENJE

Prema nekim predviđanjima, ove zime mogli bismo imati NAJGORU SEZONU GRIPE IKAD. "ZAHVATIT ĆE GOTOVO CIJELU POPULACIJU"

| Autor: Glas Istre
Foto FaH

Očekuje nas jedna od najtežih sezona gripe, sudeći prema podacima koji stižu iz Australije, gdje se razbolio rekordan broj ljudi, piše Slobodna Dalmacija.

To je loša prognoza za Europu jer je Australija obično pokazatelj onoga što se može očekivati ??zimi ovdje. Predviđa se da će gripa doći u dva vala i zahvatiti gotovo cijelu populaciju.

Predviđa se da će gripa početi rano i kulminirati rano, kao što se dogodilo 1995. godine. Krivulja koja označava broj oboljelih već se u lipnju u Australiji, kada zima tek počinje, naglo popela. Australski stručnjaci predviđaju da će ovogodišnja sezona gripe trajati mnogo dulje nego prijašnjih godina.

Također predviđaju da će oko dva milijuna ljudi oboljeti do kraja sezone gripe, a očekuje se da će ih umrijeti 4.000, iako svi smrtni slučajevi neće biti posljedica gripe.

U najgoroj sezoni do sada, a to je bila 2017. godina, Australci su imali 229.000 potvrđenih slučajeva gripe, a do kraja prvog tjedna u rujnu ove godine bilo ih je 272.146.

No, dr. sc. Bernard Kaić za Slobodnu Dalmaciju kaže da se ne mođe samo na temelju intenziteta sezone gripe u Australiji procijeniti kakva će biti predstojeća sezona gripe u Hrvatskoj.

"Dosadašnje sezone su pokazale da intenzitet gripe u Europi nije izravno proporcionalan intenzitetu na južnoj hemisferi. Osnovna je osobina sezonskog javljanja gripe to što je nepredvidiv intenzitet", rekao je Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater