Njemačka:

Berlin razmatra ograničavanje visine najamnina za stan na 7,97 eura po četvornom metru

| Autor: Hina

Berlinska gradska uprava planira ograničiti visinu mjesečne najamnine na 7,97 eura po četvornom metru kao dio nastojanja da priguši rast najamnina u glavnom njemačkom gradu.

Po pisanju Tagesspiegela, koji se poziva na nacrt zakona, najmodavci će moći naplaćivati maksimalno 0,57 eura više po četvornom metru u slučaju da naprave poboljšanja u kvaliteti stambenog prostora, uključujući moderni sustav grijanja.

Berlinska senatorica za urbani razvoj Katrin Lompscher planira ograničiti rast najamnina za stanove izgrađene do 2013. godine, stoji u listu, dodajući da će stanovi izgrađeni nakon 2014. godine biti izuzeti. 

Prijedlog zakona tek mora proći javnu raspravu, a iz berlinske gradske uprave nisu bili dostupna za komentar. Gradski senat će pripremiti prijedlog zakona koji će biti poslan gradskom parlamentu do 15. listopada, a planira se njegovo stupanje na snagu od siječnja.

Berlinska je gradska vlast u lipnju odlučila zamrznuti najamnine na pet godina, temeljem pritužbi stanovništva da je njihov nekad cjenovno prihvatljivi grad sada postao skup.

Iako su najamnine u tom gradu s 3,6 milijuna stanovnika porasle, one su i dalje niske u usporedbi s Londonom ili Parizom. 

Deutsche Wohne je najveći berlinski najmodavac stanova, s više od 115 tisuća stanova u glavnom gradu Njemačke, dok njegov konkurent Vonovia posjeduje više od 42 tisuće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini