SPAS U KORONAKRIZI

Krediti uz jamstvo države: Milijarda i pol kuna potpora za TURIZAM I SPORT

Milijarda kuna je predviđena za mikro, male i srednje poduzetnike u obliku jamstava i pokrivat će 100 posto glavnice kredita, a jamstva će odobravati HAMAG - BICRO. Pola milijarde kuna osigurano je za velike poduzetnike

| Autor: Marcello ROSANDA
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Turistički i sportski sektor od prošlog tjedna mogu računati na pomoć države s ukupno milijardu i pol kuna. Za toliko novaca država može biti njihov jamac za podizanje kredita i osiguravanje likvidnosti. Program dodjele državnih potpora u turizmu i sportu u aktualnoj koronakrizi usvojen je na prošlotjednoj sjednici Vlade, a korisnici potpora su mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici u turizmu, sportu i s njima povezanim djelatnostima. To znači da na kredit uz jamstvo države, uz povoljnije uvjete od tržišnih, mogu računati odmarališta, kampovi i ostali smještajni objekti, restorani i ostali objekti za pripremu i usluživanje hrane i pića. U taj su program uključeni, primjerice, caffe barovi, putničke agencije i touroperatori, catering, nautički charter i drugi, navedeno je na stranicama Ministarstva turizma i sporta.

Program je na raspolaganju i sportskim objektima, fitness centrima, teretanama, zabavnim i tematskim parkovima. Pravo na potporu mogu ostvariti oni koji su zbog pandemije pogođeni manjkom prihoda i gubicima u poslovanju i ako im je poslovna aktivnost smanjenja ili obustavljena.

Dvije trećine sredstava od ukupnog iznosa, odnosno milijardu kuna predviđeno je za potpore mikro, malim i srednjim poduzetnicima u obliku jamstava, koja će pokrivati 100 posto glavnice kredita, a jamstva će odobravati HAMAG - BICRO. Preostalih pola milijarde osigurano je za jamstva preko HBOR-a za velike poduzetnike, a tu će jamstva pokrivati čak 90 posto kredita.

- Program je prethodno odobrila Europska komisija na temelju Privremenog okvira za državne potpore, s glavnom svrhom potpore poduzećima da dobiju pristup likvidnosti zbog iznimne pogođenosti

sektora turizma i sporta pandemijom i za očuvanje njihove gospodarske aktivnosti, kazala je na sjednici Vlade ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kaže da je ovo sjajna pomoć poduzetnicima u ovo teško doba, pogotovo zbog pripreme za nadolazeću sezonu. Međutim, naglašava da je prepreka takvim potporama, barem do sada, bila sporost institucija koje su operativno obrađivale zahtjeve.

- Mislim na HAMAG-BICRO i HBOR, koji sada trebaju ubrzati stvar. No, što se tiče velikih poduzetnika, članova naše Udruge, mogu reći da su oni svoje financijske probleme riješili, kaže Ostojić. Ipak, nastavlja, pored spomenutih potpora cijeli turistički sektor polaže nade u nepovratna sredstva Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koji bi trebao biti operativan u drugoj polovici ove godine.

Na pomoć države s ukupno milijardu i pol kuna osvrnuo se i predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela Šime Klarić:

- Veselimo se i očekujemo program jamstva države. U dosadašnjim zahtjevima, mali obiteljski hotelijeri nisu prolazili najbolje. Općenito, hotelijerstvo na Mediteranu, pa tako i naše, nije posebno profitabilno. Potom nas je i Covid strašno pogodio, a sada se nadamo da ćemo ovim kreditima premostiti put do normalizacije, pa i pokriti neke stare kredite. Kada se taj novac ušprica u poduzetnički krvotok, financijski ćemo isplivati da bi mogli kvalitetno dočekati turističku sezonu, zaključuje Klarić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum