neugodne izmjene

Iznajmljivači nezadovoljni povećanjem paušalnog poreza: Ovo su gradovi koji su se odlučili za maksimalan iznos po krevetu

| Autor: Glas Istre
(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)

(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)


Ne prestaju reakcije iznajmljivača u obalnom dijelu Hrvatske na ovogodišnje drastično povećane iznose paušalnog poreza po krevetu za turističko iznajmljivanje. Neki gradovi - poput Splita i Dubrovnika - odlučili su se za maksimalan iznos od 199 eura, a u turističkim mjestima u okolici Šibenika plaćat će se, primjerice, 150 eura po krevetu godišnje, prenosi HRT.

Mještani turističkog Žaborića nedaleko od Šibenika revoltirani - ove je godine paušal gotovo 4 puta veći od dosadašnjeg!

- Digli su nam komunalije, digli su nam po ležaju cijenu, a mi od toga ništa nemamo, govori Nevenka Gović, iznajmljivačica.

U mjesto se ne ulaže, tvrde, nemaju odvodnju, u pojedinim dijelovima ni javnu rasvjetu. A svrstani su u istu cjenovnu kategoriju kao i Šibenik.

- Ovih 150 eura paušala je za one najatraktivnije zone koje su naravno i po učestalosti i po popunjenosti u samom vrhu, naglašava Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Popunjen je Žaborić ljeti toliko da "puca po šavovima", no ljute se domaći - dozvole za gradnju neprekidno se izdaju, a infrastruktura trpi.

Mjesec i po dana, kada je špica, nema vode, struja nestane, pritisak vode slab, počnu s bazenima, zalijevaju vrtove, travu, vode nema - 6 sati, ljudi dolaze da se tuširaju, pritiska nema, ljuti se Rajna Živković, iznajmljivačica.

I onda trpe loše recenzije gostiju zbog manjka osnovne infrastrukture.

- Mislim da sigurno svi znate što znači usred sezone čišćenje septičkih jama kada jednostavno od tog i takvog smrada gosti zatvaraju vrata i prozore, govori Zorica Petković, iznajmljivačica.

Pa traže - ako se već drastično povisio paušalni porez - neka se taj novac vrati onamo gdje je naplaćen.

- Mi smatramo da bi bilo u redu, nek se povisi cijena. Ali, svatko je u svom dvorištu postavio rasvjetni stup pa neka subvencioniraju taj rasvjetni stup, račun za Elektru. Neka subvencioniraju ljudima pražnjenje jama, naglašava Nikica Gović, predsjednik MO Žaborić.   

- Mislim da bi lokalna uprava iznajmljivačima trebala predstaviti program što će se s njihovim novcima napraviti da bi se poboljšala destinacija, destinacijski menadžment i sama kvaliteta usluge unutar destinacije, istaknula je Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.   

A nju zasad, uz potpore pojedinih turističkih zajednica, uglavnom podižu sami iznajmljivači.

- Taj smještaj je danas 36 posto bolje popunjen od ostalog obiteljskog smještaja koji nije investirao i s druge strane puni se u predsezoni i posezoni, rekla je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarner.

Pa upozoravaju iznajmljivači duž obale - treba razlučiti tradicionalni obiteljski smještaj od rentijerstva.

- Još uvijek najbolje žive oni iznajmljivači koji nisu ni kategorizirali svoje stanove, koji uredno oglašavaju te stanove na raznoraznim platformama na internetu i stavljaju čisti crni novac u džep, kazala je Maja Škufca, iznajmljivačica.

Sve svoje primjedbe na višestruko podizanje paušala iskazali su iznajmljivači svojedobno i u javnom savjetovanju. No, primjedbe nisu prihvaćene, višestruko uvećani paušalni porez je izglasan - pitanje je sada koliko će se to odraziti na ovogodišnje cijene u privatnom smještaju, piše HRT.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter