KATARINA NEMET U SABORU

Općine i gradovi bi hotelijerima naplatili korištenje zemljišta, ali ne mogu...

| Autor: Glas Istre
Katarina Nemet (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Katarina Nemet (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Zastupnica IDS-a Katarina Nemet danas je u Saboru ukazala na problem upravljanja i raspolaganja turističkim zemljištem na kojem su izgrađeni hoteli i turistička naselja, a koje nije uneseno u temeljni kapital trgovačkih društava, odnosno hotelijera i turističkih poduzeća, te koje je u vlasništvu općina i gradova na čijem području se to zemljište nalazi.

Napomenula je da je još početkom svibnja 2020. godine na snagu stupio Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu kojim je predviđeno da predmetno zemljište lokalna samouprava daje u zakup trgovačkim društvima koja ga koriste, na rok od 50 godina, uz određenu zakupninu. Dodala je kako je Zakonom definirano da će raspon jediničnog iznosa zakupnine, načine i rokove plaćanja, te ostale kriterije za utvrđivanje i obračun zakupnine turističkog zemljišta urediti Uredba Vlade.

- No, iako je Vlada uredbu bila dužna donijeti u roku od 60 dana od stupanja na snagu Zakona, ponoviti ću još jednom, bilo je to početkom svibnja 2020. godine, Uredba nije donijeta ni do dan danas, kazala je Nemet i dodala da unatoč tome što zakonska platforma postoji, Vladinom dokumentu koji će omogućiti operativnu provedbu zakona još uvijek ni traga, ni glasa, te su stoga gradovi i općine kroz proteklih više od dvije godine zakinuti za vrlo značajna sredstva.

Postavila je pitanje Vladi i premijeru Plenkoviću - kada će konačno donijeti spomenutu Uredbu te tako omogućiti primjenu Zakona kojeg su sami predložili te koji je usvojen u Saboru.

Apelirala je i da se Uredba konačno donese, bez odgode.

- Ovdje ću samo dodati da sam na ovu problematiku već upozoravala i kao saborska zastupnica tražila odgovor Vlade u prosincu 2021. godine, no unatoč obvezi da na upit saborskih zastupnika odgovore u roku od 30 dana, ušli smo eto i u 349. dan, a odgovora, nažalost, nema, zaključila je Nemet.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini