IPA AWARD

Riječki Hilton Costabella najbolji hotelski projekt u Europi: “Ugradili smo velik dio domaćeg rada i znanja”

| Autor: Alenka Juričić Bukarica
(Snimio Marko Gracin / Novi list)

(Snimio Marko Gracin / Novi list)


Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa osvojio je prestižno prizanje International Property Award IPA za Best New Hotel Construction & Design Europe.

Naime, londonska je agencija upravo riječki hotel izabrala kao konstrukcijski i dizajnerski najbolji hotelski projekt u čitavoj Europi.

Tim je povodom u Hilton Costabelli održano predstavljanje nagrade i aktualnih rezultata poslovanja petozvjezdanog resorta na kojem su, uz ostale sudjelovali njegov vlasnik, češki investitor Jaroslav Tresnjak, zajedno sa svojom obitelji, Borjan Brnčić, direktor JTH Costabella, Ryan Guci, generalni menadžer hotela, te riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Priznanje za sav trud

Tom je prilikom Borjan Brnčić, istaknuo kako za sve koji su od ideje do otvorenja hotela u ovom projektu nagrada predstavlja priznanje za sav trud koji je uložen u realizaciju hotela.

– Ne mogu opisati koliko smo svi zajedno ponosni na ovu nagradu, a sigurno je i sam lanac Hilton ovime dobio još jednu potvrdu kako su u nama našli pravog partnera te da je priprema odrađena vrhunski, kazao je Brnčić.

Ukazao je i kako je u objekt ugrađen velik dio domaćeg rada i znanja. Obzirom da se u Hrvatskoj nije moglo nabaviti, iz Češke je stiglo staklo, dio kojeg je ručno puhano, iz Italije namještaj za zajedničke prostore, dok je jedna češka firma radila namještaj za sobe.

– Međutim, sama realizacija hotela, gradnja, instalacije, i ostalo, sve su radile hrvatske, u pravilu naše lokalne firme, istaknuo je Brnčić.

Podsjetio je kako priča o ovom projektu počinje prije 40-ak godina kada Trešnjak i obitelj Brnčić upoznali.

Prijateljstvo iz tih godina nastavljeno je i dalje te je nakon toliko godina češki investitor iskazao interes za ulaganjem u Hrvatsku.

Krenulo se s projektom Vrata Jadrana za koji se investitori nadaju kako bi uskoro trebao krenuti punim intenzitetom, a nakon toga se krenulo u kupnju terena na Costabelli.

Obitelj Trešnjak dala završni “touch”

Trešnjak je teren vidio 2009. da bi već godinu dana nakon potpisali prvi ugovor s Gradom Rijekom i tu je krenulo ozbiljno s realizacijom, počevši od izmjena Prostornog plana.

Obitelj Trešnjak je ovu poziciju prepoznala kao idealnu za cjelogodišnji rad, ne samo kroz ljetnu sezonu, kazao je Brnčić.

Koncept hotela se mijenjalo nekih pet puta. Iskopi su počeli 2017., a sama gradnja 2018. godine s tvrtkom Kamgrad i GP Krkom.

Nakon betonske konstrukcije se išlo u pregovore za završetak hotela, međutim, vidjelo se kako i sami mogu odraditi finalizaciju, oformljen je tim inženjera te je hotel završen upravo znanjem i radom lokalnih firmi.

Brnčić je otkrio kako su završni “touch” izgledu hotela dali sami članovi obitelji Trešnjak te je tako supruga Lenka, a čiji se kip nalazi u lobbyju, bila glavna dizajnerica većeg dijela interijera, a “ruku” su dala i djeca.

Rad svih 12 mjeseci u godini

Ryan Gauci, generalni menadžer Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa, je istaknuo kako je riječki resort imao jako dobru prvu polovicu godine.

– Ono na što smo ponosni u ove dvije godine poslovanja jest da kvalitetno radimo svih 12 mjeseci u godini. Konkretno, čak i u prvom kvartalu ove godine, a što je u principu period slabije popunjenosti hotelskog smještaja, mi smo imali prosječnu popunjenost od oko 60 posto što je izvrsno.

To je sigurno zasluga i odlično postavljenog projekta resorta kojim upravljamo, kazao je Gauci te dodao kako od gostiju imaju jako dobre povratne informacije. Ne samo vezano uz same sobe, već i ostale sadržaje.

Tu su veliki unutarnji i vanjski bazen, ali i najveći wellness na ovom području koji se prostire na tri kata. A i ugostiteljska ponuda, od Michelinom ovjenčanog restorana Nebo by Deni Srdoč, do kavane Villoresi na šetnici ispred hotela.

– U šest mjeseci smo imali odlične rezultate, a srpanj se pokazao kao dosta zahtjevan mjesec, iako rezultati pokazuju pozitivan trend tako da nam je glavna sezona počela pozitivno.

Što se tiče tržišta s kojih nam dolaze gosti, u pravilu se radi o tradicionalnim tržištima poput Austrije i Njemačke, Iako, ove godine vidimo pad s njemačkog tržišta.

Zanimljivo je kako nam se među top emitivnim tržištima pojavljuju neka nova tržišta te ove godine imamo značajan porast gostiju iz Mađarske.

Iako te brojke još nisu dosegle dolaske gostiju iz Austrije i Njemačke, drago nam je da se otvaraju i nova tržišta, kazao je Gauci.

Specifičnosti projekta

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako je ova nagrada Rijeku dodatno pozicionirala na europskoj karti destinacija. Rijeka, poručuje, igra sve značajniju ulogu u hrvatskom turizmu te se sve više pozicionira kao turistički grad.

Zadovoljstvo da je riječki projekt dobio ovo vrijedno europsko priznanje u jakoj konkurenciji, istaknuo je i arhitekt Vladi Bralić koji je s kolegama iz Češke radio na projektiranju objekta.

– Ovo je veliko priznanje i zbog specifičnosti samog projekta. Naime, ovako velika zgrada u startu nije bila od pojedinaca prihvaćena, međutim mene to nije iznenadilo.

Svojedobno je, naime, opatijski hotel Kvarner bio najveći hotel i na hrvatskoj i na talijanskoj obali Jadrana. Bio je ogroman u odnosu na mjeru ondašnje Opatije, a danas se, kao što znamo, smatra itekako vrijednom zgradom, čak i nekom vrstom kulturnog dobra, kazao je Bralić te je podsjetio da je na mjestu današnjeg hotela bilo staro socijalističko odmaralište sa zapuštenim zgradama.

– Cijeli ovaj potez obale je prekrasan, imate prekrasan pogled na Vela vrata i sam Kvarner koji je sam po sebi jedna velika prirodna vrijednost s posebno plavim morem. I Učkom u zaleđu pa moramo priznati da ovaj dio obale prije nije bio adekvatno iskorišten, ukazao je poznati arhitekt.

Druga faza projekta Costabella

Druga faza projekta Costabella podrazumijeva kongresni centar iznad ceste.

– Voljeli bi smo tu s gornje strane ceste napraviti kongresnu dvoranu za preko 1.000 ljudi s velikim parkingom za 500 automobila. Očekujemo da ta faza počne čim prije, crtamo, planiramo i nadamo se otvorenju za nekoliko godina, kazao je Brnčić.

Riječki je gradonačelnik o drugoj fazi kazao kako je još u fazi razmatranja i planiranja.

– Ova druga faza predviđa kongresni centar koji će nas još više pozicionirati na turističkoj karti i na tome radimo. Investitor projektira, crta, predlaže, a na tijelima javne vlasti je da sve to uklope u prostor na zadovoljavajući način da nitko pritom ne bude oštećen, kazao je Filipović.

Riječkih 1.000 kreveta u hotelima

Hilton Costabella povećao je broj hotelskih kreveta u Rijeci, iako i dalje najveći udio drže privatni iznajmljivači.

Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada (TZG) Rijeke, kazao je kako i danas i u Rijeci, kao i u cijeloj Hrvatskoj nedostaje hotelskih kapaciteta te kako vjeruje da će se kroz aktualni program vlade povećati njihov broj.

– To je ono što nas čini cjelogodišnjom destinacijom i to je Hilton Costabella Resort&Spa i dokazao obzirom da radi cijelu godinu te bilježi odlične rezultate i u zimskom periodu, kazao je Škarpa.

Dodaje kako Rijeka ima oko tisuću kreveta u hotelima, a s najavljenim investicijama kroz nekoliko godina bi taj broj trebao narasti za novih 300 do 400 kreveta. S druge strane Rijeka je samo ove godine dobila preko 300 kreveta u privatnom smještaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini