AFERA KAVIARGATE

ZMAGO JELINČIĆ među KORUMPIRANIM članovima skupštine Vijeća Europe


Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič jedan je od 14 nekadašnjih članova parlamentarne skupštine Vijeća Europe kojima je doživotno zabranjen ulazak jer su neetično djelovali u korist režima u Azerbajdžanu od kojega su primali materijalnu nadoknadu za lobiranje, objavili su u petak slovenski mediji.

        Kako prenosi Slovenska televizija, pozivajući se na priopćenje s internetske stranice Vijeća Europe, neovisna istraga parlamentarne skupštine Vijeća Europe pokazala je da je spomenutih 14 bivših članova skupštine iz nacionalnih europskih parlamenata "kršilo pravila postupanja" zbog čega im se "do kraja života zabranjuje pravo ulaska u Vijeće Europe, a isto tako ne smiju niti sudjelovati ni u jednoj aktivnosti, te međunarodne organizacije zbog svog neetičkog djelovanja u korupcijskom skandalu "kaviargate", kako su ga nazvali neki mediji.

        Korupcijsku aferu razotkrila je prije više godina njemačka nevladina organizacija ESI. Parlamentarci iz više europskih država, a među njima i slovenski nacionalistički prvak, bili su najprije osumnjičeni da ih je azerbajdžanska vlada potkupila, dajući im bogate darove kako bi glasovali protiv prijedloga rezolucija kojima se kritizirala ta vlada zbog kršenja ljudskih prava, položaja političkih zatvorenika ili kritičkih tonova u izvješćima međunarodnih promatrača prilikom izbora u toj državi.

        U zamjenu za lobiranje i svoj glas azerbajdžanska vlada je tim političarima davala novac, kavijar, skupe tepihe i druge privilegije, odnosno mito, te sumnje je istraga potvrdila, pa su svi osumnjičeni za neetičko djelovanje i sankcionirani.

        Kako prenose slovenski mediji Jelinčič je sredinom 2012. za svoj doprinos primio 24.000 eura od neimenovane tvrtke iz Velike Britanije, za koju se sumnja da je služila kao servis za "pranje novca" autokratskom režimu u bivšoj sovjetskoj republici. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of