KIJEV

Zelenskij na istoku Ukrajine, Merkel traži rusko povlačenje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u četvrtak otišao na bojišnicu gdje traju sukobi s proruskim separatistima, a potporu mu je pružio Berlin koji je tražio od Kremlja da smanji vojnu nazočnost na granicama Ukrajine. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel tražila je u telefonskom razgovoru od ruskog predsjednika Vladimira Putina povlačenje ruskih postrojbi, na koju Moskva nije odgovorila. 

Ukrajinski predsjednik Zelenskij je posjetio postrojbe u području Luganska, gdje traju sukobi, prema snimkama i izjavi koju je objavilo ukrajinsko predsjedništvo.

"Pogoršava se situacija u Donbasu", izjavio je Zelenskij i jamčio da će ukrajinska vojska odgovoriti na paljbu snajperista. 

"Čast mi je biti ovdje", dodao je čelnik koji je vojnicima uručio ordenje i pohvalio "junaštvo onih koji štite ukrajinske granice". 

Kijev i zapadne zemlje su posljednjih dana kritizirala Moskvu zbog gomilanja postrojbi na ukrajinskoj granici i na Krimu, dok traju gotovo svakodnevni oružani sukobi s proruskim separatistima. 

U četvrtak je još jedan ukrajinski vojnik podlegao ranaama. Od početka godine je poginulo 26 vojnika, rekao je Zelenskij, a 2020. Ukrajina je izgubila 50 vojnika u sukobu, prema podacima predsjedništva.

O tim napetostima su razgovarali Putin i Merkel, čija je zemlja uz Francusku pokroviteljica mirovnog procesa u regiji. 

Merkel ga je "tražila da smanji rusku vojnu nazočnost na istoku Ukrajine kako bi se omogućilo smirenje, dok Moskva tvrdi da kretanje njezinih postrojbi nikoga ne ugrožava. 

Putin tvrdi da Kijev "provocira" kako bi namjerno pogoršao situaciju na bojišnici. 

Visoki dužnosnik Kremlja Dmitrij Kozak, rekao je u četvrtak da bi Rusija u određenim okolnostima mogla biti prisiljena braniti svoje građane na istoku Ukrajine i da bi veliki vojni sukobi mogli označiti početak kraja Ukrajine kao države, prenio je TASS.

On je ocijenio da bi ulazak Ukrajine u NATO "bio početak propasti" zemlje, reagirajući traženje Kijeva da ubrza ulazak u organizaciju kako bi uputila znak Moskvi. 

Ukrajinski pristup Atlantskom Savezu je godinama crvena krpa za Rusiju. 

Bez obzira na te napetosti, Kozak je za 19. travnja najavio pregovore Kijeva, Moskve, Berlina i Pariza na razini političkih savjetnika.

Bijela kuća je u četvrtak rekla da je zabrinuta zbog "ruskih agresija" te ustvrdila da Rusija ima više vojnika na istočnoj granice Ukrajine nego u bilo kojem razdoblju od 2014., kada je anketirala Krim i podržala separatiste na istoku Ukrajine. 

SAD raspravlja o tim zabrinutostima sa saveznicima u NATO-u, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Psaki je rekla da je SAD "sve zabrinutiji nedavnom eskalacijom ruske agresije na istoku Ukrajine, uključujući pokrete ruske vojske na ukrajinskoj granici".

"Rusija sada ima više vojnika nego bilo kada od 2014.", dodale je Psaki no nije navela broj ruskih vojnika razmještenih duž granice s Ukrajinom. 

Predsjednik SAD-a Joe Biden je prošloga tjedna izrazio američku potporu ukrajinskom predsjedniku u njegovom sučeljavanju s Moskvom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of