KIJEV

Zaustavljen jedan od reaktora nuklearke u Zaporižju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Jedan od reaktora ukrajinske nuklearne centrale u Zaporižju, koja se nalazi pod ruskom kontrolom, je zaustavljen, objavila je u subotu ukrajinska agencija za atomsku energiju, Energoatom.

Dan ranije je ruska uprava okupiranog ukrajinskog grada Enerhodara objavila da su električni vodovi u nuklearki Zaporižje presječeni ukrajinskim granatiranjem, no Kijev tvrdi da odgovornost za granatiranje snosi ruska strana.

"Nakon napada na nuklearnu centralu u Zaporižju, na jednom od tri reaktora se aktivirao sustav zaštite i reaktor se ugasio", priopćio je Energoatom na Telegramu.

Prema istom izvoru, u bombardiranju je teško oštećena stanica s dušikom i kisikom te "pomoćna zgrada".

"I dalje postoji rizik od curenja vodika i radioaktivnih tvari, a pojačan je i rizik od izbijanja požara", dodaje se u priopćenju.

Ukrajinske vlasti optužile su u petak ruske snage da su u tri navrate bombardirale područje nedaleko od jednog od reaktora nuklearke u Zaporižju, na jugu zemlje, iako Moskva kontrolira to područje od samog početka invazije.

Energoatom dodaje da centrala. kojom i dalje upravljaju ukrajinski tehničari, nastavlja proizvoditi električnu energiju.

Ruska vojska tvrdi da granatiranje stiže s ukrajinske strane te da su ukrajinski napadi izazvali požar na nuklearki koji je ugašen.

Rusija je optužila Ukrajinu i za napad na nuklearku dronom  21. srpnja i opetovano tvrdi da ukrajinske snage ne prestaju  napadati elektranu zapadnim streljivom.

Kijev pak tvrdi da Rusija kod elektrane skladišti teško naoružanje i streljivo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater