MOSKVA

Zatvoreni ruski oporbenjak Navaljni "znao je da krši zakon" - Putin

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni koji je u zatvoru "znao je da krši zakon" kada nije poštovao obveze uvjetne kazne dok se liječio u Njemačkoj nakon trovanja, rekao je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Znao je da krši zakon koji je na snazi u Rusiji", rekao je tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s Joeom Bidenom, smjerajući na kršenje ranije uvjetne zatvorske presude po kojoj se trebao redovito javljati zatvorskim vlastima.

Aleksej Navaljni je u kolovozu u komi prevezen u bolnicu u Berlinu nakon trovanja u Rusiji za koje optužuje Kremlj. U Njemačkoj se liječio gotovo šest mjeseci a u siječnju, nakon povratka u Rusiju, uhićen je jer se nije javljao vlastima, što je bio dužan činiti.

Zbog toga mu je uvjetna kazna za prijevaru iz 2014. preinačena u kaznu strogog zatvora. Od tada je u zatvoru.

"Potpuno svjesno, ne poštujući zakon, otišao se liječiti u inozemstvo", dodao je Putin: "Radio je što je htio".

"Učinio je to potpuno svjesno, zbog čega je uhićen", rekao je.

U vezi s Fondom za suzbijanje korupcije (FBK) Alekseja Navaljnog koji je nedavno zabranjen, proglašen "ekstremističkim" i neće moći sudjelovati na parlamentarnim izborima u rujnu, Putin je ocijenio da je "javno pozivao na masovne nerede, među ostalim i maloljetnike (...) i javno je davao upute kako izraditi Molotovljev koktel".

Odgovarajući na pitanje o proglašavanju neovisnih medija i nevladinih organizacija "stranim agentima" Putin je ocijenio da Sjedinjene Države podupiru ove organizacije smatrajući Rusiju "neprijateljem i protivnikom".

"Ako je Rusija neprijatelj, koje će organizacije SAD podupirati? One koje joj smetaju", rekao je.

Putin, koji redovito optužuje Washington da ima "dvostruka mjerila" u vezi s poštovanjem ljudskih prava, podsjetio je na sudbinu pristaša Donalda Trumpa koji su uhićeni u prigodi upada na Capitol u siječnju.

Spomenuo je i kamp za zatvorenike kojima se sudi za terorizam u Guantanamu: "Jesu li to ljudska prava?", upitao se.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini