POLJSKA

Za Varšavu je pitanje odštete židovima "definitivno završeno"

 Jacek Czaputowicz  i Mike Pompeo (EPA)

Jacek Czaputowicz i Mike Pompeo (EPA)


Poljski premijer Mateusz Morawiecki u nedjelju je izjavio da je pitanje odštete za dobra što su ih židovima oteli nacisti "definitivno riješeno", jasno odbacivši zahtjev Washingtona da se nastavi s rješavanjem toga bolnog pitanja preostalog iz Drugoga svjetskog rata. 

Tijekom posjeta Poljskoj prošli tjedan, američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je Poljsku na "usvajanje zakona koji bi svima onima koji su dobra izgubili u holokaustu, omogućio odštetu". 

Ta je Pompeova izjava potaknula burne reakcije u Poljskoj.

"Pitanje odštete američkim državljanima židovskog porijekla definitivno je riješeno. Zakonom o odšteti potpisanim 1960. sa Sjedinjenim Državama to je pitanje riješeno te je Poljska oslobođena daljnje odgovornosti", rekao je u nedjelju šef poljske vlade u intervjuu za agenciju PAP. 

"Moram ponovno jasno kazati: taj problem više ne postoji. Nema nikakve opasnosti za Poljsku koja je također bila žrtva", kazao je, dodavši da "Njemačka nikada nije ponudila odštetu Poljskoj zbog gubitaka koju je toj zemlji nanijela zločinačka politika Trećeg Reicha". 

Od pada komunizma 1989. Poljska nije uspjela riješiti vlastita pitanja odštete, posebno zamršena u toj državi zbog holokausta i zbog premještaja teritorija za oko 200 km zapadnije nakon 1945. Dosad je započeto više projekata no nijedan nije usvojen. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter