PLENARNA SJEDNICA

Za besplatno testiranje 100 milijuna eura: EU PARLAMENT USVOJIO UREDBU O DIGITALNOJ COVID19 POTVRDI

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Arhiva/Ilustracija

Arhiva/Ilustracija


Zastupnici su na prvoj plenarnoj sjednici nakon 15 mjeseci u Strasbourgu, s 546 glasa u utorak usvojili Uredbu o Digitalnoj potvrdi EU-a za COVID-19 i time dogovorili zajednički sustav za prepoznavanje certifikata širom EU-a, koji će pomoći u ponovnom uspostavljanju slobodnog i sigurnog kretanja. Iako su u Hrvatskoj potvrde uvedene već 1. lipnja, na razini cijele Europske unije vrijedit će od 1. srpnja.

Potvrdu će u svim državama članicama besplatno izdavati nacionalna tijela, a bit će dostupna u digitalnom i papirnatom obliku te će sadržavati QR kod. Hrvatski državljani vrlo jednostavno mogu doći do svoje digitalne potvrde, u svega nekoliko klikova, putem online platforme e-građanin ili u poslovnicama HZZO-a.

Bez diskriminacije

- Odobrili smo Digitalnu potvrdu EU-a za COVID-19, koju će od 1. srpnja prihvaćati sve države članice. Potvrdom će se znati je li osoba cijepljenja, je li preboljela virus ili ima negativan test. Covid potvrda nije Covid putovnica i to mora biti svima jasno. Putovnica asocira na dokument bez kojeg se ne može putovati, a Digitalna potvrda EU-a za COVID-19 olakšava i ubrzava prelazak granica. Nije obavezna i nikoga ne diskriminira te nije preduvjet za slobodno kretanje, komentirajući tu odluku kazao nam je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego. Izrazio je i veliko zadovoljstvo što se uspjelo osigurati 100 milijuna eura EU novca za besplatno testiranje, kako bi posjedovanje digitalne potvrde bilo omogućeno svim građanima u jednakoj mjeri.

- To sam tražio na zadnjoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu, jer cijepljenje nije obavezno, niti svi građani imaju priliku istovremeno se cijepiti, kazao je.  

IDS-ov europarlamentarac naglašava kako je digitalna potvrda važna za milijune Europljana koji svakodnevno prelaze granice radi posla, kao i za milijune obitelji koje ovoga ljeta žele putovati.

Apel vladi

- Digitalna potvrda znači koliko-toliko vraćanje normalnijem životu. Našim smo jučerašnjim dogovorom osigurali i da države članice neće moći nametati dodatna nacionalna ograničenja putovanja za nositelje potvrde, poput karantene, samoizolacije ili testiranja. Iznimka tom pravilu je samo u slučajevima nužnim radi zaštite javnog zdravlja, kaže Flego te dodaje da se digitalna potvrda mora primjenjivati odgovorno i isključivo u svrhu prelaska granica, zbog čega je i uvedena.

- Protivim se njenom korištenju za bilo što drugo, poput odlaska na koncerte ili u restorane. Apeliram na Vladu RH da Digitalnu potvrdu EU-a za COVID-19 ne iskorištava u te svrhe! Ona ne smije ograničavati praćenje bilo kakvih sadržaja ili odlaske na javna događanja, ne smije ograničavati naš svakodnevni život, zaključio je Flego.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater