PEKING

Xi otvorio veliku pomorsku paradu, uz riječi: Kineski narod voli mir

| Autor: Hina
EPA

EPA


Kineski narod voli mir i zemlje ne bi trebale prijetiti jedna drugoj uporabom sile, rekao je predsjednik Xi Jinping u utorak otvarajući veliku pomorsku paradu kojom se obilježava 70 godina kineske mornarice.

Xi nadgleda plan za obnovu Narodne oslobodilačke vojske (PLA) razvojem svega: od 'nevidljivih' zrakoplova do nosača zrakoplova, dok Kina povećava svoju nazočnost u spornom Južnokineskom moru i oko Tajvana, što izaziva nemir u regiji i u Washingtonu.

Plan modernizacije u ključnom dijelu odnosi se na mornaricu, jer Kina nastoji pokazati moć daleko od svojih obala i zaštititi trgovinske rute i građane u inozemstvu.

Xi je na susretu sa stranim mornaričkim dužnosnicima u gradu Qingdaou na istoku zemlje rekao da bi mornarice svijeta trebale surađivati da se održi mir na moru.

"Kineski narod voli mir i čezne za njim i nepokolebljivo želi slijediti put mira", dodao je Xi a prenijela državna novinska agencija Xinhua nakon što je Xi pozvao strane novinare da napuste prostoriju.

"Svi bi trebali poštovati jedni druge, postupati jedni s drugima kao sebi ravnima, učvršćivati međusobno povjerenje, jačati dijalog i produbljivati praktičnu suradnju između mornarica", dodao je.

"Potrebno je više razgovora i savjetovanja između zemalja, i ne bi se trebalo pribjegavati sili ili prijetiti silom pod najmanjim izgovorom", istaknuo je Xi.

Očekuje se da će Xi pratiti mornaričku paradu s mora kasnije tijekom dana, premda se ne zna hoće li loše vremenske prilike u Qingdaou, magla i kiša,  utjecati na održavanje vježbi.

Na mornaričkoj paradi sudjelovat će 32 kineska broda i 39 nosača zrakoplova, kao i ratni brodovi 13 stranih zemalja, uključujući Indiju, Japan, Vijetnam i Australiju.

Kina je rekla da će prvi put pokazati nove nuklearne podmornice i ratne brodove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater