BEOGRAD

Vučić najavio vrhunac za 2 tjedna i neke iznimke

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ubrzanje zaraze očekuje Srbiju iduća 72 sata i za očekivati je rast umrlih, rekao je u četvrtak navečer predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ponešto ublažio mjere izolacije nakon oštrih kritika javnosti i civilnog društva.

Vučić je na konferenciji za novinare, nakon zajedničke sjednice dvaju nacionalnih kriznih stožera, priopćio procjenu da se sljedeća dva tjedna, oko 15. i 16. travnja, u Srbiji očekuje najteži udar.

Nemamo eksponencijalni rast broja oboljelih i umrlih, ali od svih ovisi kako će biti u budućnosti, istaknuo je direktor Infektivne klinike u Beogradu dr. Goran Stevanović.

Najveća žarišta zaraze su Beograd, Ćuprija, Čačak i Valjevo, a prvi put je službeno potvrđeno da zaraženih ima i unutar zdravstvenog sustava, među kojima najmanje 64 liječnika u Beogradu.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u četvrtak popodne da su za posljednja 24 sata u Srbiji tri osobe preminule, a potvrđeno je 111 novooboljelih od koronavirusa , što je ukupno 1.171 od koji su 783 hospitalizirani, a 81 je na respiratoru.

Ukupan broj žrtava od Covida-19 u Srbiji do četvrtka u 15 sati je 31, a sljedeći epidemiološki presjek je u petak u 15 sati.

Umirovljenicimai termin za kupnju, a psima za šetnju

Presudno je važno da se građani nastave ponašati disciplinirano, rekao je Vučić.

Najavio je nove mjere ograničenja kretanja - policijski sat vikendom, od 13 sati u subotu do ponedjeljka u pet ujutro.

Iznimka će biti umirovljenici koji će, po ranijoj uredbi vlade, moći u trgovine svake nedjelje od 4:00-7:00 satu ujutro.

Nakon brojnih prosvjeda i peticija najavljena je olakšica za šetnju kućnih ljubimaca - od 23:00 do jedan sat iza ponoći i to najviše 200 metara od mjesta prebivališta, ali uz zabranu okupljanja više od dvije osobe na jednom mjestu.

U ranijim istupima predstavnici državnih tijela nisu isključili mogućnost uvođenja potpune zabrane kretanja u trajanju od 24 sata.

Srbijanska vlada u četvrtak je, samo dan pošto ju je donijela, povukla spornu odluku kojim se informiranje tijekom pandemije Covida-19 centralizira na Krizni stožer, nakon pritužbi medijskih udruga da odluka upućuje na uvođenje cenzuru.

Srbija je među državama koje su donijele najstrože mjere u borbi protiv epidemije. Brojne nevladine udruge poput Human Rights Watcha upozoravaju vlade  da se ne koriste pandemijom za gušenje sloboda i ljudskih prava.  

Pomoć Putina i Macrona 

Predsjednik Srbije najavio je da će, poslije razgovora s ruskim šefom države Vladimirom Putinom, u petak iz Moskve u Beograd sletjeti prvi transoportni zrakoplov "Iljušin" s opremom, lijekovima i osam liječnika, te stručnjacima koji dezinficiraju objekte i ulice.

Vučić je rekao da je razgovarao i s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom i od njega zatražio sirovine za hidroksiklorokin kako bi Srbija mogla u "Galenici" proizvoditi lijek "klorokin", koji se koristi kao antimalarik, ali se dosad poakazao uspješnim i u liječenju Covida-19.

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji registriran je 6. ožujka, a taj nulti pacijent, primljen na liječenje u Suboticu, pa u Novi Sad, pušten je iz bolnice kao oporavljen. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of